15 maj, 2019

Sunseeker lägger grunden för ny superyacht

Sunseeker har fått upp tempot med att bygga sin nya Sunseeker 161 Yacht. Projektet presenterades i september förra året under namnet X ICON och blir ett samarbete med holländska ICON Yachts.

Kunderna till de stora båtvarven vill ha allt större och allt mer exklusiva båtar. Efter en stor motorbåt väntar en yacht och därefter en superyacht. För vanligt folk verkar det helt märkligt, men för dem med mycket pengar är den här utvecklingen redan etablerad sedan flera år.

Sunseeker 161 Yacht blir på många sätt en nyhet för det engelska varvet. För första gången ska de bygga en yacht med skrov i aluminium. Sunseeker säger att det var enkelt att hitta expertis som kan bygga båten, men det svåra var att hitta någon med samma inställning till hur produktionen ska ske och hur båten ska designas.

ICON Yachts i Harlingen startades 2005 och har sedan dess stått för mycket nytänkande i yachtindustrin. I Nederländerna är det vanligt att varven jobbar i stora nätverk där någon bygger skrov medan någon annan tar hand om inredning eller installationer. ICON är specialiserat på effektiva och moderna byggmetoder i både stål och aluminium. De arbetar till exempel med ett eget, supereffektivt system som bygger på modulär produktion. Det reducerar tiden fram till leverans samtidigt som kunden får i stort sett obegränsade möjligheter för att anpassa sin båt. Produktionen sker bland annat i en 130 m lång flytande docka.

Det holländska varvet är extra noga med miljön. Varje nybygge från ICON certifieras med Green Yacht Plus standard, som bevis för att producenten har hållit miljöpåverkan så låg som möjligt.

Sunseeker 161 Yacht på 500GT blir en yacht med tre däck och extra stor volym. Hon är planerad att kunna ta emot upp till tio gäster i fem kabiner plus besättning.

Sunseeker International är Storbritanniens största båtbyggare. Företaget har byggt och levererat över 125 yachter över 100 fot vid sitt varv i Poole.

Det första skrovet till Sunseeker 161 Yacht är planerat att sjösättas under 2021.

 

Tekniska fakta

Längd:              48,35 m

Bredd:               9,25 m

Djup:                 2,10 m

Toppfart:           20 knop

Räckvidd:         3 500 Nm

Info:                  www.sunseeker.com