Båtmagasinet på Rindö visar Sjöhistoriskas unika båtsamling

Sjöhistoriska museet har en omfattande samling originalbåtar med allt från Gustav III:s lyxslupar till 50-årsjubilerande Albin 25 och däremellan en lång rad såväl unika som folkkära båtar. Samlingen förvaras på Rindö. Den 15–16 juni slår Båtmagasinet upp portarna för allmänheten. Välkommen att ta del av vår härliga båtlivshistoria!

Intresset för fritidsbåtar har varit stort lika länge som det funnits fritid. Sjöhistoriska museets originalbåtar, ritningar och fotografier ger spännande perspektiv på både samhälls- och teknikutvecklingen. Samlingen sträcker sig tidsmässigt från Gustav III:s förgyllda 1700-talsslupar till 1970-talets folkliga plastbåtar. Men då kungen med sällskap på sin tid var ensamma om att njuta båtliv är det idag många som delar den upplevelsen.

– Vi har som målsättning att samla båtar med bred folklig förankring som Folkbåt, Petterssonbåtar, campingbåtar och kanoter. Bland de modernare båtarna finns till exempel IF, Albin 25 och Vega. Men här finns också en del arbetsbåtar som Räddningsbåten Hjälparen som väcker känslan av det hårda sjömanslivet för hundra år sedan då förlisningar längs kusten var en realitet, säger Eva Berglund-Thörnblom intendent på Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.

Sjöhistoriska museet arbetar med att samla, bevara och belysa båtlivet på olika sätt och vill även lyfta de ideella krafter som håller kulturarvet flytande, bland annat genom k-märkning av fritidsbåtar och fartyg. Museet provar också att i samarbete med båtklubbar hålla insamlade båtar i bruk – ett nytt sätt att visa kulturarvet levande och i sitt rätta element.

På Fritidsbåtsmuseet i Härnösand visas just nu några av Sjöhistoriskas båtar, men den övriga samlingen förvaras i Båtmagasinet på Rindö som öppnar för allmänheten den 15–16 juni.

– I vårt uppdrag ingår förutom att bevara för framtiden även att i möjligaste mån hålla samlingarna tillgängliga. Att vi kan ha Rindömagasinet som både en trygg och säker förvaring och som ett visningsbart studiemagasin hoppas vi ska uppskattas av våra besökare. Vissa helger har vi öppet med fri entré men utöver det finns det möjlighet att boka visningar mot en mindre avgift, säger Hans-Lennart Ohlsson museichef på Sjöhistoriska museet.

Öppet i Båtmagasinet

Den 15–16 juni kl. 10–16, fri entré

Samma helg även öppet på fästningen Oscar Fredriksborg.

Magasinet ligger på östra Rindö, adressen är Militärvägen 43.

Med bil är det väg 274 som passerar och man kan välja att komma via Vaxholm/Rindöförjan eller via Värmdö/Oxdjupsfärjan.

För kollektivtrafik se SL:s hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*