20 juni, 2019

Blockets populäraste motorbåtar 

Var femte svensk är intresserad av att köpa en båt inom de närmsta tre åren. Samtidigt ökar intresset för begagnade båtar och de flesta (24 %) tycker inte åldern spelar någon roll när det kommer till hur gammal båt man kan tänka sig att köpa. Främsta anledningen till att skaffa en båt är för avkopplings skull. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Blocket.

Pressmeddelande:

Många svenskar funderar på att köpa en båt de närmaste åren. I Blockets undersökning genomförd av Yougov framgår det att var femte svensk (18 %) är intresserad av att bli båtägare innan sommaren 2022. När beslutet om att skaffa båt väl har tagits tror de flesta potentiella eller nuvarande båtägarna (18 %) att de skulle behöva leta i en månad innan köpet är genomfört.

– Utbudet av båtar på begagnatmarknaden är stort och just nu säljs i snitt 62 procent av alla annonserade båtar inom loppet av en vecka. Med andra ord är det en perfekt tid för den som säljer att lägga upp en annons, och som köpare bör man vara på hugget, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

På frågan hur gammal båt de skulle kunna tänka sig att köpa svarar de flesta potentiella och nuvarande båtägare (24 %) att åldern på båten inte spelar någon roll följt av 20 procent som anger att båten de köper får vara max 6-10 år gammal. Endast 2 procent anger att de inte skulle kunna tänka sig att köpa en gammal eller begagnat båt.

Idag har 21 procent av svenskarna något slags vattenburet fordon (båt, kanot, vattenskoter) och ägarna har i genomsnitt 15 års erfarenhet. När de får ange anledningen till varför de äger en båt svarar varannan (52 %) att det är för att få avkoppling, följt av för nöjets skull (41 %) och för fiskets skull (40 %).

Mest sökt i båtkategorin:

 1. Snipa
 2. Buster
 3. Nimbus
 4. Styrpulpet
 5. Flipper
 6. Segelbåt
 7. Yamarin
 8. Ryds
 9. Uttern
 10. Motorseglare

5 främsta anledningarna till att äga en båt, enligt nuvarande båtägare:

 1. För avkoppling, 52%
 2. För skojs skull, 41%
 3. För fiskets skull, 40%
 4. För kvalitetstid med familj/vänner, 39%
 5. För vattenlek, 13%

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5–10 april har sammanlagt 2209 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige, varav 474 båtägare, 307 som inte äger båt men överväger att köpa båt och 1428 som inte äger båt och inte överväger att köpa båt.

Buster är näst mest eftersökta bland motorbåtarna på Blocket. På bilden en Buster SuperMagnum.