22 juni, 2019

Nicolai Sehested seglar Midsummer Match Cup

Den danska seglaren Nicolai Sehested, känd från Volvo Ocean Race och World Match Racing Tour, blir den fjortonde och sista skepparen att ta en plats i startfältet till Midsummer Match Cup som inleds nästa vecka. Och han kommer till Skärhamn med en brasiliansk guldduo från OS 2016.

Premiärupplagan av Midsummer Match Cup har lockat några av seglingssportens största namn. Sehested, 29 år, är kanske mest känd från de två senaste upplagorna av The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race). Men innan han seglade runt jorden gjorde hade han flera framgångsrika säsonger på World Match Racing Tour. Nu är han en av 14 skeppare som kommer med ett lag till Skärhamn och starten av Midsummer Match Cup på tisdag.

– Efter att ha seglat mycket havskappsegling saknar jag verkligen de små marginalerna som är en del av matchracingformatet. Jag har alltid tyckt om att segla matchracing och det här nya evenemanget känns som helt rätt möjlighet att göra comeback. Det finns något med matchracing i enskrovsbåtar som man inte hittar någon annanstans, säger Nicolai Sehested.

Nicolai Sehested under Ocean Race 2017-18 ombord på Team AkoNobel. Foto: Sam Greenfield/Ocean Race.

Midsummer Match Cup har fått seglingsfans från hela världen att rikta blickarna mot Skärhamn som för första gången tar emot ett internationellt seglingsevenemang. Det är också den första matchracingtävlingen i världen med regler som säger att alla team måste vara mixade, med två män och två kvinnor ombord.

Sehested gjorde sitt första Ocean Race med Team Vestas Wind 2014-15 och var en del av Team AkzoNobel 2017-18, som också hade ett mixat team.

– Jag har precis seglat mer än ett år med ett mixat team runt jorden. Det funkar jättebra och skapar många nya möjligheter inom sporten. Det är definitivt framtiden, säger Sehested som fått ihop ett mycket starkt team.

Förutom sin tidigare matchracing-kumpan Peter Wibroe kommer han också att segla med de två brasilianskorna Martine Grael och Kahena Kunze, OS-guldmedaljörer 2016 i klassen 49er FX. Martine Grael är också en Ocean Race-veteran som seglade med Nicolai Sehested på Team AkzoNobel.

– Jag är jätteglad att ha Martine i laget efter att vi seglat runt jorden tillsammans. Jag har bara seglat med Kahena en gång tidigare, men hon kommer se till att vi alltid är snabba. Vi är realistiska och att komma in utan träning gör vårt team till outsiders, men vi är också konkurrenskraftiga. Jag är säker på att vi kan åstadkomma några överraskningar med det här laget.

Sedan tidigare har 13 team presenterats och samtliga skeppare tillhör världseliten. Bland annat de svenska hemmahoppen Anna Östling, Johanna Bergqvist, Johnie Berntsson, Måns Holmberg och Nicklas Dackhammar. De regerande världsmästarna på herr- och damsidan Torvar Mirsky och Lucy Macgregor. Fransyskan Pauline Courtois leder damernas världsranking och är regerande i WIMSeries-mästare.  Eric Monnin, Schweiz, trea på världsrankingen och britten Ian Williams som leder världsrankingen. På samma lista ligger Maxine Mesnil (FRA) och Will Boulden (AUS) på fjärde respektive sjunde plats, och amerikanen Chris Poole ligger på fjortonde plats på rankingen.

Startfält skeppare – Midsummer Match Cup 2019:

Pauline Courtois (FRA)

Ian Williams (GBR)

Anna Östling (SWE)

Johanna Bergqvist (SWE)

Johnie Berntsson (SWE)

Måns Holmberg (SWE)

Nicklas Dackhammar (SWE)

Torvar Mirsky (AUS)

Lucy Maggregor (GBR)

Eric Monnin (SUI)

Maxine Mesnil (FRA)

Will Boulden (AUS)

Chris Poole (USA)

Nicolai Sehested (DEN)

Midsummer Match Cup avgörs 25-29 juni på Hamnefjorden precis vid hamninloppet till Skärhamn på Tjörn. Efter en grundomgång går de bästa lagen vidare till slutspel och finalen seglas på lördag 29 juni. Båtklassen som används i tävlingen är Fareast 28R.

Info: www.midsummermatchcup.com

Martine Grael på Team AkzoNobel under Ocean Race 2017-18. Foto: James Blake/Ocean Race.