7 juli, 2019

Hardings Team Sverige trea i Nord Stream Race

Team Danmark vann den fjärde och sista sträckan mellan Helsingfors och S:t Petersburg i Nord Stream Race före Team Ryssland och Team Sverige, men den ryska båten vann tävlingen totalt med den svenska på tredje plats.

Det var tuffa förhållanden även på den fjärde och sista sträckan med hårda vindar – det höll på att sluta med förskräckelse. En besättningsman på den tyska båten var på väg överbord, men lyckades i sista stund få tag i relingen och kunde hjälpas upp på båten igen.

Team Sverige representeras av KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet, med skepparen Christian Harding. Han har satsat på en ung besättning för att hjälpa den att skaffa erfarenhet och därmed lyfta svensk havskappsegling till nya höjder igen.

Bilden ovan: Christian Harding, skepparen på den svenska KSSS-båten som slutade trea i Nord Stream Race. Här vid bryggan på Skeppsholmen under stoppet i Stockholm, ÅF Offshore-helgen 27–30 juni. Foto: Nord Stream Race.

Harding och hans besättning hade seglen inställda på seger i tävlingen totalt, men det blev till slut alltså en tredjeplats totalt. Det kunde sett helt annorlunda ut om inte den finska båtens protest vid Inshore-seglingen i Stockholm i lördags hade gått igenom. Den förpassade det svenska teamet från högst upp på prispallen till en femte och sista plats.

Kappseglingstävlingen Nord Stream Race har avgjorts årligen sedan 2012. Den startar i Kiel och går i mål i S:t Petersburg med stopp i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors.

Tävlingen arrangeras av S:t Petersburg Yacht Club med stöd av ryska företaget Gazprom och Nord Stream AG, företaget bakom gasledningen Nord Stream i Östersjön. Båtarna är fem likadana 50-fots Swan och seglas av besättningar från kappseglingsklubbar som vunnit sina respektive ligor – i KSSS fall Allsvenskan Segling. Nord Stream Race följer i stort den ryska gasledningen. Devisen för tävlingen är att ”förena länderna runt Östersjön genom idrott”.