24 juli, 2019

Josefin Olsson sexa på VM

Det blev till slut en sjätteplats för Josefin Olsson när Laser Radial-VM avslutades på onsdagen.

– Jag är glad och nöjd med nivån jag håller under hela regattan. Att bli sexa och räkna en diskvalificering är bra. Med tanke på det så hade jag nivån att stå på pallen, säger Josefin.

Det har varit en annorlunda kappseglingsvecka för Josefin Olsson i japanska Sakaiminato. Ledning i VM från första till tredje dagen. Sedan två diskvalificeringar i rad och ett fall från första till tolfte plats. Därefter en jakt i de fyra sista racen som tog henne upp till sjätteplats och ”bara” 21 poäng från en medalj.

Sammantaget har hon tagit ett par kliv uppåt.

– Vi har haft förhållanden som jag gillar och känner mig trygg i. Det kombinerat med att många av mina starter har varit riktigt bra har gjort mig stark på banan. Och jag är glad att jag orkade kriga mig tillbaka, säger Josefin och fortsätter:

– Jag känner att jag behöver bli lite bättre i vissa tekniska moment där jag kan ta enkla båtar. Sen känner jag att jag behöver fortsätta att jobba med fysiken för att orka i Japans varma klimat.

Även förbundskapten Magnus Grävare är nöjd med Josefins VM och på det sätt hon kommer tillbaka efter mardrömsdagen.

– Vi fick ett par riktigt bra svar denna vecka av Josefin. Hon har satt sig i stor respekt hos konkurrenterna genom att dominera totalt i större delen av regattan. Hon visade på en stor mental styrka att komma tillbaka omedelbart efter missen mitt i veckan. Detta och prestationen överlag ger henne ett riktigt gott självförtroende inför det sista förberedelseåret inför Tokyo-OS där det självklara målet är medalj 2020, säger Magnus och fortsätter:

– Vi fick ett bra kvitto denna veckan att starten överlag fungerade bra. Det är definitivt en av nycklarna, men som även behöver fortsatt arbete. Det ser riktigt lovande ut. Josefin är definitivt en av de starkaste och mest allround i världen och vi vet nog rätt bra vad som måste till och vad vi skall göra för att ta det en nivå till.

VM är över men årets viktigaste regatta återstår, nämligen för-OS i Enoshima om drygt tre veckor.

– För-OS har varit det stora målet för mig denna säsong. Denna regatta visar att formen finns där, så jag ser fram emot revansch i Enoshima, säger Josefin.

Foto: Junichi Hirai.

Info: https://2019worlds.laserjapan.org/radial/