31 juli, 2019

Supersportig RIB med 103 knops toppfart

Technohull 38 Grand Sport är god för hela 103 knops toppfart med 3×450 hk på akterspegeln. Det är oklart vem som har behov av att åka så extremt snabbt, men enligt tillverkaren har båten hög komfort i hela fartregistret.

Nya 38 Grand Sport blir den grekiska RIB-tillverkarens snabbaste båt hittills, enligt förproduktionstester. Flera båtar av den här modellen är redan under produktion och de första leveranserna är beräknade till slutet av den här sommaren.

Trots den extrema topphastigheten på 103 knop lovar tillverkaren att båten har hög komfort för passagerare och förare. Detta tack vare skrovet med sin speciella ”Dynastream design”.

Motoralternativen är två stycken Mercury Verado utbordare på 300, 350, 400 eller 450 hk. För den som vill åka extremt snabbt används 3×450 hk i en särskild super sport version. Kombinationen med det relativt smala (3,1 m) skrovet och en superskarp stäv som skär genom sjön ska det vara möjligt för båten att nå utlovade prestanda.

Däckslayouten är också helt ny för den här modellen. Förutom motorutrymmena finns här en stor badbrygga och både förliga och akterliga soldäck. Förarplatsen finns bakom en strömlinjeformad konsol för att understryka den sportiga imagen. Föraren sitter bekvämt i svenska stolar från Ullman.

Enligt tillverkaren är det V-formade Dynastreamskrovet, som tog fem år att utveckla, 10–15 procent mer effektivt än ett traditionellt skrov. Det har tre distinkta steg som leder in luft för att ge mer lyft åt båten. Även bränsleförbrukningen sägs bli jämförelsevis lägre.

Tekniska fakta

Längd:      11,60 m

Bredd:      3,10 m

Vikt:          3 400 kg

Bränsle:    600 liter

Vatten:     150 liter

Motorer:   3×450 hk max

Info:          www.technohull.com