12 augusti, 2019

Mange Olsson-priset till Carolijn Brouwer                      

Den nederländska seglaren och Ocean Race-vinnaren Carolijn Brouwer har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2019. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

Förra året blev Carolijn Brouwer en av de första kvinnorna i världen att vinna The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race/Whitbread Round the World Race). Det var Brouwers tredje Ocean Race. Hon seglade på Amer Sports Too 2001–2002 och på svenska Team SCA 2014–2015. Men det var först 2017–2018 som hon fick vinna med sitt team, på den kinesiska båten Dongfeng Race Team.

Carolijn har deltagit i tre olympiska spel (2000, 2004, 2008) och har två gånger (1998 och 2018) utsetts till ”World Sailor of the Year”. Och nu tar hon en plats i den celebra skara med tidigare Mange Olsson-pristagare som inkluderar Torben Grael, Brasilien, Sir Ben Ainslie, Storbritannien, Stan Honey, USA, Santiago Lange, Argentina och Grant Dalton, Nya Zeeland.

– Det är givetvis en stor ära för mig att få det här priset och att nämnas tillsammans med alla de fantastiska legendarerna som är tidigare pristagare, säger Carolijn.

Under sin tid i det svenska teamet ”Team SCA” jobbade Carolijn tillsammans med Mange Olsson och lärde känna honom.

– Både jag och resten av SCA-teamet hade en speciell relation med Magnus. Och det tror jag att alla som träffat och jobbat med honom säger. Det första alla pratar om är hans leende och glädje – den glädje och passion han hade för segling och för livet i stort. Och hans inställning att aldrig ge upp smittade av sig på oss alla säger, Carolijn och fortsätter:

– Det som jag lärt mig från Mange har format mig till den seglare och den person som jag är idag. Hans värderingar kommer att fortsätta vägleda mig genom livet. Jag har honom att tacka för min väg in i havskappseglingen, men också för att jag fick vara med och vinna med Dongfeng.

Carolijn Brouwer är framför allt en lagspelare med en genuin personlighet och hög integritet. Tillsammans med kärleken till seglingen gör det henne till en av seglingssportens mest beundrade och respekterade personer.

– Jag vet att Mange hade varit stolt över att jag blev en av de första kvinnorna att vinna Ocean Race. Och det är tack vara honom och Team SCA som jag fick möjligheten. Team SCA var den första helkvinnliga besättningen i Ocean Race på tolv år och det var också tack vara SCA-projektet som Ocean Race ändrade reglerna till 2017–2018 och krävde mixad besättning på samtliga båtar.

Mange Olsson-priset kommer att delas ut vid en ceremoni i Stockholm 29 augusti 2019.

Fotograf: Jeremie Lecaudey/The Ocean Race (Regnbåge). Martin Keruzoré/The Ocean Race (Action). Oskar Kihlborg (Magnus).

Info: www.mangeolssonsminnesfond.se