27 augusti, 2019

Världscup på OS-vatten

Klara Wester/Rebecca Netzler i 49erFX, Jesper Stålheim i Laser och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470 började bäst av svenskarna när världscupen inleddes på tisdagen i japanska Enoshima. De ligger fyra, sexa respektive åtta.

I 49erFX är Klara och Rebecca fyra efter två race där de var sexa och trea. Och förra året i Japan gick det också bra.

– Vi trivs väldigt bra i Japan. Bra setup på hamnplan med gym och teamhuset som gör att det inte känns att vi varit borta så länge. Utan mer som ett bra ställe att träna på, säger Rebecca och fortsätter:

– Vi kom hit i juli och hade en vecka med riktigt bra segling som tyvärr slutade med ett skadat ledband och menisk för min del. Jag har därför fortsatt med fysträning och rehab för knät medan Klara haft turen att kunna segla med andra gastar. Så hon känner sig alert på vad som händer på banan.

Tisdagen inleddes med väntan på vind. Och när den kom blev det lättvindssegling.

– Det blev lite väntan men ändå inte lika lång som vi var inställda på. Tävlingsledningen bestämde att vi skulle segla på samma bana som 49er vilket inte påverkade oss så mycket, säger Rebecca och tillägger:

– I morgon blir det rock’n’roll med starka vindar och troligtvis stora vågor. Då gäller det att segla enkelt och förhoppningsvis ha masten upprätt.

Jesper Stålheim som vann för-OS för en vecka sedan är nu på sjätte plats i Laser efter två race.

– Två topp tio var toppen idag, så det är jag nöjd med. Jag har lite mer specifikt fokus på starterna den här regattan och sen ta racet därifrån, säger Jesper.

Anton och Fredrik var tvåa på för-OS för en vecka sedan och veckan innan dess var de trea på VM. Nu ligger de åtta efter ett race.

– Det här är den mest hektiska seglingsmånaden i vår karriär. VM och för-OS, som var årets viktigaste regattor för oss, direkt efter varandra följt av Världscupen, berättar Anton och fortsätter:

– Vi är här nu för att samla information så att vi kan ta dom absolut bästa tänkbara besluten kring vad vi ska prioritera närmaste 310 dagarna fram till OS. Givetvis är det svårt att ladda om för världscupen, men att gör det vi älskar hjälper. Att vi fått hit OS-mästaren från 2016, kroaten Igor Marenic som coach, gör heller inte saken sämre i vår strävan mot utveckling.

Världscupen avgörs nu på Sagami Bay i Enoshima – det vill säga samma plats där OS-seglingarna ska avgöras om mindre än ett år. Och samma vatten där för-OS seglades för bara en vecka sedan.

För-OS var en bra regatta för svensk del med två medaljer. Då var hela världseliten på plats – men varje land fick bara ha en deltagare i varje klass (med något litet undantag).

Så ur den aspekten blir världscupen tuffare med total 496 seglare från 46 nationer. Inte minst när flera starka besättningar slåss med sina landsmän om att visa att just de är värda en OS-plats.

Total är det tio svenska besättningar på plats. De enda som saknas i Swe Sailing Team (svenska landslaget) är Max Salminen som väljer att avstå världscupen efter 6–7 veckor i Japan. Samma gäller för Oliva Bergström/Lovisa Karlsson i 470 som väljer att avstå efter både VM och för-OS i Japan.

Foto: Pedro Martinez (Laser). Jesus Renedo (49erFX).