28 augusti, 2019

Enksail NK43 på Allt på Sjön i Gustavsberg

Holländska Enksail NK43 visas för första gången på Allt på Sjön i Gustavsberg, som pågår 30 augusti till och med 1 september. Denna custombyggda seglare är i högsta kvalitet.

Sedan 1999 bygger varvet Gebroeders van Enkhuizen sina Noordkaper segelbåtar vid Makkum shipyard i norra Nederländerna. Under åren av Noordkaper finjusterats och utvecklats för att passa sin kundkrets. Båtarna kallas Enksail Noorkapers eller kort och gott Enksail NK.

Varje båt byggs speciellt för respektive kund. Därmed är inte två båtar helt lika varandra även om grundkonstruktionen är densamma. Behoven kan bero på hur stor segelyta som kunden vill ha eller hur många personer som ska få plats ombord.

Det rejäla däckshuset är ett kännetecken för Enksail NK. Det beskrivs som snyggt, men också robust och säkert. Under segling i hårt väder kan besättningen sitta torrt och varmt inomhus. På det sättet förlängs båtsäsongen och i däckshuset får man panoramautsikt, fördelar som bör tilltala nordiska seglare.

Gebroeders van Enkhuizen är ett anrikt familjeföretag med 27 år i båtbranschen. De arbetar även med tekniska installationer, förutom båtbyggeri. De har inte eget snickeri eller lackering, men samarbetar med företag i grannskapet som hanterar detta.

Enksail NK byggs i stål i storlekar på 40–60 fot. Båten är långkölad, men kan även förses med hydraulisk köl för att minska djupgåendet.

Båten är kutterriggad och kan enkelt seglas av två personer. Den är rymlig i förhållande till sina yttermått.

Enksail NK43 ”Kajsa T” levererades till ett svenskt par i somras.

Info: www.gebrvanenkhuizen.nl