31 augusti, 2019

Mange Olsson Priset och Stipendier utdelade  

Alice Moss och Hugo Christensson har utsetts till årets stipendiemottagare ur Mange Olssons Minnesfond. Vid en ceremoni på torsdagen på Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm fick de två framtidsnamnen inom svensk kappsegling ta emot priset. Samtidigt fick Carolijn Brouwer motta Mange Olsson Priset.

Alice Moss är 18 år och född och uppvuxen i Göteborg. Hon har seglat sedan sexårsåldern och tävlar för GKSS. Nyligen började hon tredje året på seglargymnasiet i Lerum. Just nu är det 29er och 49erFX som gäller.

Alice är målmedveten och tar sin kappsegling på stort allvar. I båten är hon lugn och behärskad, men med en stor vinnarskalle på banan. På meritlistan finns bland annat en hel del medaljer i Optimist, som ett EM-brons i lag, ett guld och ett silver på JNOM och fyra SM-guld. I 29er har hon varit nia på EM totalt (mix) och åtta på Europa cup (mix). Hon har också ett SM-brons herrklass (mix).

– Under året kommer jag att successivt gå över till att segla 49erFX. Just nu seglar jag i herr-klass (mix) för att konkurrera och tävla mot de bästa killarna och på så sätt utvecklas som seglare. Mina mål under året är att komma i toppen på EM och VM i 29er.

Hugo Christensson är 20 år gammal och har precis börjat studera Business & Economics på Handelshögskolan samtidigt som han fortsätter sin satsning på seglingen.

Hugo är en lovande talang som ingår i KSSS elitlag, men startade sin seglingskarriär hos Royal Hong Kong Yacht club. Hugo var en redan meriterad seglare med både en tredjeplats på VM i 420 och en pallplats på Australian Nationals i bagaget innan han och familjen flyttade tillbaka till Sverige. Han har också en tredjeplats på Red Bull Foiling Generation World Final. Hugo är en duktig gast som nu specialiserat sig på High Performensklasserna 49er, Nacra 17 och andra.

– Jag har tidigare satsat som gast i 420, 49er och Nacra 17, men seglar för tillfället Moth i väntan på en öppning för att hitta en ny partner i en OS-klass inför OS 2024/2028. Under året tränar jag tillsammans med svenska landslagsseglarna. Tyvärr skadade jag mina handleder i våras under segling och väntar nu på operation. Under tiden är jag klasstränare för F18 och seglar Moth så mycket jag kan, Jag seglar även kölbåt när tillfälle ges, senast ÅF Offshore Race, berättar Hugo.

Samtidigt med stipendieutdelningen fick Carolijn Brouwer motta Magnus ”Mange” Olsson Priset 2019. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

Förra året blev Carolijn Brouwer från Nederländerna en av de första kvinnorna i världen att vinna The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race/Whitbread Round the World Race). Det var Brouwers tredje Ocean Race. Hon seglade på Amer Sports Too 2001–2002 och på svenska Team SCA 2014–2015. Men det var först 2017–2018 som hon fick vinna med sitt team, på den kinesiska båten Dongfeng Race Team.

Carolijn har deltagit i tre olympiska spel (2000, 2004, 2008) och har två gånger (1998 och 2018) utsetts till ”World Sailor of the Year”. Och nu tar hon en plats i den celebra skara med tidigare Mange Olsson-pristagare som inkluderar Torben Grael, Brasilien, Sir Ben Ainslie, Storbritannien, Stan Honey, USA, Santiago Lange, Argentina och Grant Dalton, Nya Zeeland.

Med priset följer också uppdraget att under ett år vara mentor för Mange Olsson-stipendiaterna 2019 – Alice och Hugo.

Foto: Predrag Vuckovic (Hugo seglarbild). Jesus Renedo (Alice seglarbild). Malcolm Hanes (porträttbilder).