2 september, 2019

45-fotare med miljövänlig framdrift

30 Nm på el! Det är fullt möjligt när Greenline Yachts utökar sin serie med miljömedvetna motorbåtar. Premiären för nya Greenline 45 Fly hålls på Cannes Yachting Festival, som öppnar 10 september.

Greenline 45 Fly är unik för att den går att beställa med en rad olika framdrivningsalternativ. Kunderna kan också välja mellan två lyxiga kabiner med walk-in garderober eller en version med tre kabiner och två rymliga badrum.

Den nya 45-fotaren verkar vara en framgång med 25 båtar beställda alla redan. Beräknad leverans är sommaren 2020.

En del av förklaringen till de olika motoralternativen och den tysta gången hos Greenline är tillverkarens H-Drive diesel, elektrisk och hybrid teknologi, som gör att det går att köra den båten helt utan emissioner. I kombination med solpaneler, en elmotor och en inverter som samtidigt är laddar charger innebär att 230V konstant finns tillgänglig ombord utan behov av någon generator.

Systemet tillåter båten att köra i upp till 30 Nm vid fem knop, vilket passar bra i kanaler, många skärgårdsområden med mera. Båten är, liksom tidigare versioner av Greenline, utrustad med köksmaskiner för 230V, bland annat kyl och frys, spis och induktionshäll. Alla Greenline-modeller är försedda med luftkonditionering som standard (även icke hybridbåtar).

Motorvalen är antingen Volvo Penta eller Yanmar diesel. Som standard är båten försedd med två stycken 220 hk motorer med axeldrift, alternativt upp till två stycken 370 hk för en toppfart på 25 knop.

De som vill ha ännu bättre fartprestanda och enkelheten med joystick kan välja Volvo Penta IPS500 (2×380 hk) och IPS600 (2×440 hk), den senare ger en toppfart på 30 knop.

Den yttre designen och konstruktionen är gjord av J&J Design.

Boutrymmena ombord 45 Fly kan förses med en rejäl ägarkabin med en king-size säng. Kabinen har stora skrovfönster som på en större yacht. Badrummet är tillräckligt stort för att även ha en separat dusch.

Föröver finns en VIP-kabin med 2,02 m ståhöjd och gott om naturliga ljusinsläpp. Upp till sex personer kan bo bekvämt ombord i den 14,43 m långa båten.

Tekniska fakta

Längd:                     14,43 m

Bredd:                      4,57 m

Djup:                        1,10 m

Vikt:                         13,5 ton

CE-klass:                 B

Toppfart:                  30 knop (IPS600)

Toppfart el:              6,5 knop

Räckvidd el:             30 Nm i 5 knop

Motorer diesel:         Volvo/Yanmar 220/320/370 hk

Volvo Penta IPS500/600

Info:                         www.greenlinehybrid.si