4 september, 2019

She Captain arrangerar världens största kvinnliga eskader

Det kvinnliga båt- och seglingssällskapet She Captain samlar i helgen 130 kvinnor i Stockholms skärgård för världens hittills största eskader enbart för kvinnor. Fördelade på 30 båtar möts nätverket upp i skärgården för övningar och kappsegling, med avslutning i Sandhamn.

Nätverket She Captain grundades 2017 med en klar vision om att öka jämställdheten på sjön. Bakom initiativet står Anna Mourou Lange som vill se fler kvinnor ta plats på sjön och känna sig tryggare i sin roll som skeppare.

– En stor utmaning för många kvinnor i båtlivet är att de inte vågar ta kontrollen och i många fall har kvinnorna aldrig varit ute med sina båtar utan sin partner. Vi kan se här i nätverket vilken otrolig styrka det kan ge att komma ut tillsammans med andra kvinnor, och peppas och inspireras av varandra, säger Anna Mourou Lange, grundare av She Captain.

Detta är nätverkets tredje årliga Stockholmseskader och har gått från runt 30 deltagare till 130, vilket gör eskadern till världens största eskader för kvinnor.

– Den fantastiska växt vi har sett i nätverket visar vilken enorm kraft som ligger i samarbete och gemenskap. Mindre erfarna skeppare kan exempelvis bli tilldelade en mer erfaren besättning, och på sätt använder vi kompetensen inom nätverket för att lära oss mer, fortsätter Anna Mourou Lange.

Eskader är en båtterm för när flera båtar seglar tillsammans i grupp. She Captain arrangerar eskadrar på flera orter i Sverige samt i Kroatien, Grekland och nu även i Karibien. Utöver eskadrar och resor erbjuder nätverket även övningar, inspirationsföreläsningar och utbildning. Nätverket är öppet för alla som har ett intresse i båtlivet och som vill se en ökad jämställdhet på sjön.

Bland nätverkets samarbetspartners finns bland annat den globala charterarrangören Dream Yacht Charter, som efter att ha inspirerats av nätverket nu ser över jämställdheten på deras 70-tal baser runt i världen under projektet More Women at Sea.

Bilden ovan är från eskader med She Captain i Kroatien 2018.

Om She Captain

She Captain är ett kvinnligt seglings- och båtnätverk vars syfte är att stärka kvinnors roll på sjön. Genom eskaderseglingar, utbildningar och nätverksträffar vill She Captain möjliggöra för fler kvinnor att känna sig tryggare till sjöss. Nätverket startade som en grupp på Facebook 2017 och har idag över 4 000 medlemmar som genom inspiration och kunskapsutbyte arbetar för ett mer jämställd båtliv. Nätverkets drivs som en ideell förening.