10 september, 2019

Världens största kvinnliga seglingseskader hölls i Stockholm i helgen

Det kvinnliga båt- och seglingssällskapet She Captain samlade den gångna helgen 130 kvinnor i Stockholms skärgård för världens hittills största eskader för kvinnor. Fördelade på 30 båtar möttes nätverket upp vid Runmarö under fredagen och kappseglade under lördagen med målgång utanför Sandhamn.

Pressmeddelande:

Under lördagen fick gästerna på Sandhamn bevittna när 130 stycken kvinnor ur seglingsnätverket She Captain lade till med totalt 30 stycken båtar, och fyllde hela Sandhamns östra ponton. Detta var nätverkets tredje årliga Stockholmseskader som har växt från 30 till nu 130 deltagare, vilket gör det till världens största eskader för kvinnor.

Nätverket She Captain grundades 2017 och har växt med rekordfart. Idag har nätverket över 4 000 medlemmar. Bakom initiativet står Anna Mourou Lange, som vill öka jämställdheten på sjön och se fler kvinnor känna sig tryggare i sin roll som skeppare.

– Den fantastiska tillväxt vi har sett i nätverket visar vilken enorm kraft som ligger i samarbete och gemenskap. Mindre erfarna skeppare kan exempelvis bli tilldelade en mer erfaren besättning, och på sätt använder vi den otroliga kompetens som vi besitter inom nätverket. Vi hade exempelvis några extremt erfarna offshore- och matchracing-seglare med oss under helgen, som väckte ett intresse för kappsegling hos många andra kvinnor, säger Anna Mourou Lange, grundare av She Captain.

De 30 båtarna som deltog i eskadern möttes upp med sin besättning vid Runmarö under fredagen. Under lördagen kappseglade båtarna med målgång strax väster om Sandhamn. Väl inne i Sandhamn fyllde She Captains båtar hela den östa pontonen, och deltagarna hade en gemensam middag innan hemfärden på söndagen.

– Jag är hänförd över den här helgen och hur naturligt det har varit för dessa kvinnor att dela erfarenheter, kunskap och pepp med varandra. Vi har verkligen skapat någonting unikt i det här nätverket med vår atmosfär, där alla oavsett bakgrund och seglingsnivå är välkomna och kan känna sig stöttade. Sättet som våra erfarna seglare och skeppare hanterar sina båtar på är fantastiskt att se, och jag bevittnar också många utbyten där mindre erfarna skeppar tar efter och vågar ta kommando över sina båtar på ett nytt sätt, fortsätter Anna.

She Captain arrangerar eskadrar på flera orter i Sverige samt i Kroatien, Grekland och nu även i Karibien. Utöver eskadrar och resor erbjuder nätverket även övningar, inspirationsföreläsningar och utbildning. Nätverket är öppet för alla som har ett intresse i båtlivet och som vill se en ökad jämställdhet på sjön.

Bland nätverkets samarbetspartners finns bland annat den globala charterarrangören Dream Yacht Charter, som efter att ha inspirerats av nätverket nu ser över jämställdheten på deras 70-tal baser runt i världen under projektet More Women at Sea.

Om She Captain

She Captain är ett kvinnligt seglings- och båtnätverk vars syfte är att stärka kvinnors roll på sjön. Genom eskaderseglingar, utbildningar och nätverksträffar vill She Captain möjliggöra för fler kvinnor att känna sig tryggare till sjöss. Nätverket startade som en grupp på Facebook 2017 och har idag över 4 000 medlemmar som genom inspiration och kunskapsutbyte arbetar för ett mer jämställd båtliv. Nätverkets drivs som en ideell förening.

Foto: Paula Gallego & She Captain.

Foto tjejer i sittbrunn: Katrin Olofsson.