23 september, 2019

Björn Holm svensk mästare i Kona One

När SM i vindsurfingklassen Kona One i helgen avgjordes på Marstrand stod Björn Holm, KSSS, som segrare efter en rafflande avslutning i mycket lätta vindar. I sammandraget fick Björn Holm 6 nettopoäng, samma som silvermedaljören Anders Pers från Skärgårdsstads Segelsällskap. Bronsmedaljen vanns av Joachim Larsson från Motala Segelsällskap, endast en poäng efter.

– Min lördag var miserabel, jag var frustrerad och trodde att mästerskapet var kört. På söndagen var det lätta och skiftande vindar. Jag fann en linje i min segling och kunde avancera. Inför den sista seglingen förstod jag att det fanns en chans, om jag tog förstaplatsen. Det lyckades och jag fick med mig guldet hem, säger Björn Holm.

Seglingarna avgjordes i mycket lätta vindar. På lördagen kunde enbart ett race avgöras. När det hade blivit dags att avgöra mästerskapet på söndagen var vinden fortfarande mycket lätt, omkring 2 m/s, men jämnare än på lördagen. Totalt avgjordes tre seglingar på söndagen. SM-vinnaren Björn Holms resultatrad blev: (33 DNC)-4-1-1.

På silverplats kom Anders Pers från Skärgårdsstads Segelsällskap. Hans totala resultatrad var: 2-2-(5)-2.

– Jag är väldigt nöjd med min segling under dessa lätta och svårbedömda förhållanden. Min segling var jämn men jag hade behövt en förstaplats i något av racen för att knipa guldet, säger Anders Pers.

Bronset vanns av Joachim Larsson från Motala Segelsällskap med en totalresultatrad på: (4)-1-2-4.

– Det är det tajtaste SM:et som jag har seglat. Endast en poäng skilde guldet från bronset. Idag hade jag inte turen på min sida. Det var ett välarrangerat mästerskap på fina kappseglingsvatten, säger Joachim Larsson.

Genom vinsten erövrade även Björn Holm en plats i säsongsavslutningen – Mästarnas Mästare.

Totalt deltog 32 seglare i årets Kona One-SM.

Prispall: Camilla Irenmark, fr. v.  Joachim Larsson, Björn Holm och Anders Pers.

Björn Holm, Kona Windsurfing (arkiv).