20 september, 2019

Plocka av utombordaren – det lönar sig i längden

Det kan löna sig att lämna in utbordaren varje år för vinterförvaring till ett båtvarv om man ligger på en plats med dålig bevakning under vintern. Har man en äldre, men fullt fungerande motor som fått regelbunden service, blir tyvärr åldersavdraget hos försäkringsbolagen ganska kännbar vid stöld. Ibland så stor att man inte har råd med en ny.

En Yamarin-ägare förlorade sin nio år gamla 150-hästare förra vintern på båtklubben. Servad varje höst hos en auktoriserad verkstad och i perfekt skick. En motor som med all säkerhet hade minst tio ”aktiva år” kvar. Försäkringsbolaget gjorde ett åldersavdrag på 70 000 kr, det vill säga runt hälften av nypriset för en 150-hästare.

Hade denna båtägare lämnat in motor varje år hade kostnaden blivit 9×3 200 kr, det vill säga under 30 000 kr. Då ingår inte bara förvaring inomhus, utan även avmontering på hösten och påmontering under våren. En stor fördel ty då kan verkstan även upptäcka andra problem med till exempel styrning, kablar eller bränsleslangar. En annan fördel är lägre försäkringspremier om motorn inte förvaras på båten.

Text & foto: Lars H Lindén

Bästa stöldskyddet under vintern är att ta av utbordaren. Då får man även en koll om det finns brister i styrning, kablage och bränsleslangar.

Sämsta tänkbara stöldskydd är att lägga en kätting runt växelhuset. Den här Klass 3-kättingen kapar man av på under 10 sekunder med en vinkelkap (se tidigare test i Båtliv).c