27 september, 2019

Ny stor kabinbåt från Nordkapp

Nordkapp lanserar en stor kabinbåt på 9 m godkänd för 2×200 hk. Båten blir en direkt utmanare till flera traditionella kabinbåtstillverkare.

Gran Coupe 905 är designad av Espen Thorup. Han har fått till linjerna med god harmoni samtidigt som båten ser snabb och smidig ut.

Båtliv har provkört den nya båten utanför Strömstad. Vi kommer att presentera båten utförligt i papperstidningen, men kan redan nu konstatera att detta blir en utmanare till andra tillverkare av kabinbåtar.

Den nya båten är från början byggd för utombordsmotorer, vilket i många fall är en fördel. Det blir mer plats inne i båten, ljudnivån sänks jämfört med inombordsmotorer och servicekostnaderna blir lägre. Utombordare har också en tydlig marknad, men är inte längre det självklara valet för fritidsbåtar i den här klassen.

Gran Coupe 905 har en ljus och rymlig kupé, väl skyddas för väder och vind. Fönstren runt om är limmade. Den elmanövrerade takluckan med canvastyg ger bra skydd mot väder och vind samtidigt som det är lätt att öppna upp för att släppa in solljus.

Det går att bädda till en koj på tvären i kupén, men båten har en rejäl kabin föröver med fullängdskojer, vattentoalett och ett litet badrum. Kabinen fungera bra även för långa personer. Det är gott om ljus och eluttag, även via USB.

I salongen finns sittplatser kring ett litet matbord och ett pentry. På akterdäck finns fler sittplatser och en bänk med fällbart säte.

Den som vill sola kan använda ett rejält soldäck på fördäck med en väl skyddande dyna.

Förarplatsen är väl utrustad med dubbla 12 tums Garminskärmar.

Den båt vi körde var en prototyp, där en del detaljer ska ändras till kommande produktionsbåtar. Det gäller bland annat dörren ut till akterdäcket, som inte fungerade optimalt på den prototyp vi körde.

Båten visades med 2×200 hk, vilket är max bestyckning. Den går dock att köra även med en 300 hk motor.

Tekniska fakta
Längd:           9,12 m
Bredd:           2,98 m
Höjd:             2,67 m
Vikt:              2 550 kg utan motor
Personer:      8
Kojer:            5
Bränsle:         309 liter
Vatten:          48 liter
Hålltank:       48 liter
Motor:          2 x 200 hk
CE-klass:        C

Info:              www.frydenbo-marine.com