11 oktober, 2019

Mästare bland mästare avgörs i helgen

Helgen 12–13 oktober avgörs Mästarnas Mästare i segling i Marstrand. Drygt 40 Svenska Mästare från olika klasser gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare. Allt kan följas live via nätet.

Förutom SM- och JSM-vinnare, som alla bjudits in, har även några ”wild cards” delats ut, bland annat till flera OS-seglare. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström som var sexa på OS i Rio 2016 och är regerande Europamästare i 470 och de var även trea på VM, finns på startlinjen. De är också före detta Mästarnas Mästare eftersom de vann 2017. Även Jesper Stålheim som i år vann för-OS i Laser är med, samt många flera landslagsseglare.

Här har alltså ungdomar i yngre tonåren, som vunnit JSM, chansen att sätta OS-seglare, eller rutinerade män i övre medelåldern, på plats – vilket gör regattan helt unik.

För två år sedan vann alltså en av Sveriges absolut bästa seglare som seglat professionellt i många år. Men förra året var det en renodlad familjebesättning som tog hem segern då tre syskon Hellekant, tillsammans med sin pappa, vann trots att många proffs fanns på plats.

Kanske sneglade proffsen för mycket på varandra och glömde bort de andra. Eller som OS-guldmedaljören Max Salminen sa i fjol:

– Jag förlorar mycket hellre mot en 13-årig optimistjolleseglare än mot Anton Dahlberg…

Det som också gör Mästarnas Mästare intressant är att deltagarna kommer från olika båtklasser och att det kan vara en fördel att ha erfarenhet från snabba kölbåtar som J/70 och av att segla i ett team – vilket kan vara en utmaning för en jolleseglare även om han eller hon är svensk mästare.

Reglerna säger att inbjudna rorsmän väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med.

Seglingarna avgörs med snabba J/70-båtar, med en fyrmannabesättning, i korta race som beräknas ta 10–15 minuter. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn.

Det enda som blir långt och utdraget under Mästarnas Mästare är web-sändningarna. Sändningen startar kl. 09.15 på lördag och första start går kl. 09.30. Avslut cirka kl. 16.00. På söndagen startar livesändningen kl. 09.15 och cirka kl. 13.00 startar finalen.

– Vi räknar med 42 team på startlinjen i år. Det kommer att bli mycket spännande och det finns ett stort intresse både från SM-vinnarna och landslagsseglare att delta och det är vi väldigt glada för. Att det är mycket prestige i Mästarnas Mästare är inte svårt att räkna ut, säger Sanna Mattson, projektledare för Mästarnas Mästare.

Följ seglingarna live här: http://www.svensksegling.se/SSFtavlingar/mastarnasmastare/foljlive/

Bilder från Mästarnas Mästare 2018. Foto: Daniel Stenholm.