28 oktober, 2019

85-fotare för 45 knops toppfart

Medan vi i Norden talar mycket om båtlivets miljö och vikten av att åka långsammare på sjön är utvecklingen den motsatta på många marknader. Den här nästan 26 m långa båten från Otam toppar över 45 knop med 2×2 600 hk.

Det verkar inte vara någon ände i jakten på stora, snabba motorbåtar. Otam 85 GTS, som premiärvisades på Cannes båtmässa i september klarar en marschfart på 35 knop eller mer och toppfarten anges till över 45 knop.

Otam är för många kunder och båtälskare synonymt med stora, snabba motorbåtar. Den senaste båten är framtagen i samarbete med Marine Design & Services samt den franska interiördesignern Joseph Dirand tillsammans med Otams egen grupp.

För att klara av de höga hastigheterna är båten utrustad med ett par MTU dieselmotorer à 2 600 hk och Arneson ytskärande drev. Med denna speciella transmission, som ofta används på stora och snabba motoryachter, blir båten extra spektakulär eftersom dreven ger en flera meter hög vattenbåge.

Trots att detta är en prestandabåt finns har den även hög boendekomfort. Det finns gott om ytor för solbadare ombord och även rymliga kabiner. Båten har två stora masterkabiner med var sitt välutrustat badrum i fören. Midskepps finns fler boutrymmen, pentry med mera.

Båten och den stora hard-topen är byggda i kompositmaterial, men allt detta kan anpassas helt efter kundernas önskemål. Stora luftintag till de väldiga dieslarna har integrerats i skrovsidorna.

Tekniska fakta

Längd:      25,85 m

Bredd:      6,00 m

Vikt:          67 000 kg fullastad (57 000 kg lätt)

Bränsle:    8 000 liter

Vatten:     1 000 liter

Hålltank:   2×350 liter

Motorer:   2xMTU M96L 2600 hk@2450 RPM

Transmission:           2xZF 3070 Rid 2.5:1

Drev:        2xArneson Drive ASD 15°1L

Marschfart:               38 knop

Toppfart:  45+ knop

Fotnot:     Otam står för Organizzazione Tigullio Assistenza Motoscafi, etablerat 1954 i Ligurien.

Info:          www.otam.it

Foto: Tom Van Oossanen.