30 oktober, 2019

X-Yachts köper HOC Yachts

Danska X-Yachts köper HOC Yachts av Navico. Det svenska motorbåtsmärket hamnar därmed i dansk ägo.

Framtiden för HOC Yachts, som är en svensk konstruktion, har varit lite oklar sedan först varvet på Gotland som byggde båten gick i konkurs och därefter ägaren, marinelektroniktillverkaren Navico, bytte vd från Leif Ottosson till Knut Frostad.

Nu verkar framtiden dock vara säkrad sedan det danska kvalitetsvarvet X-Yachts har köpt HOC Yachts. X-Yachts har under en längre tid planerat att utveckla en egen motorbåt och därför passar den här lösningen extra bra.

– Vi har sett att det finns ett behov av en motorbåt som kan bidra till att ytterligare stärka X-Yachts vision av kvalitetsbåtar för att uppfylla våra kunders drömmar, säger X-Yachts ordförande, Ib Kunøe.

– Vårt löfte är att utmana marknaden genom vår styrka inom design, innovation, teknologi och hantverk.

I framtiden kommer därmed HOC Yachts att byggas i Danmark.

– Så snart vi har en klar överblick över alla förutsättningar och praktiska frågor kommer vi att börja flytta produktionen från Visby till X-Yachts fabrik. Vi kommer att ge båten en del av X-Yachts design baserat på våra 40 års erfarenhet av att bygga segelbåtar, säger vd Kræn Nielsen.

Premiär för HOC Yachts från de nya ägarna är planerad till Boot Düsseldorf 2021.