6 november, 2019

Eldriven tenderbåt helt byggd i kolfiber

DutchCraft 25 är en ny eldriven tender i kolfiber, som får världspremiär på Boot Düsseldorf i januari 2020. Denna 8 m långa båt i lyxklassen är modulärt uppbyggd med imponerande prestanda. Den har en toppfart på 32 knop i 75 minuter.

Linjerna hos nya DutchCraft 25, som byggs i Nederländerna, påminner vid en första anblick om Eelex 8000 från svenska X Shore. Öppna ytor, kantig design och ett effektivt skrov. Eelex 8000 hade i första versionen axeldrift, men ska nu testas med drev, vilket den holländska båten visas med.

Designen hos den här elbåten är elegant. Förklaringen är bland annat att DutchCraft är ett systerbolag till Zeelander Yachts, som producerar yachter i retrodesign.

DutchCraft 25 byggs helt i kolfiber och är avsedd för max tolv personer. Däcksdesignen är modulär, vilket innebär att man snabbt kan förändra den efter behov. Sittplatser och stuvfack kan ändras beroende på vad båten används till.

Tack vare eldriften är båten i princip ljudlös och släpper inte ut några avgaser vid användningen. Enligt varvet kan båten köras i upp till 75 minuter i hela 32 knop, men alternativet sex timmar vid sex knop låter mer realistiskt. Skrovet har en djup V-botten för att ge en trygg gång även i kraftigare sjögång.

Den elektriska drivlinan är en av anledningarna till båtens mångsidighet. Designen är gjord så att durken i princip är helt slät och däcket därmed kan utnyttjas maximalt. Som framgår av bilderna är batterierna och elmotorenheten placerade midskepps och akterut.

Båten får världspremiär på Boot Düsseldorf i januari 2020.

Tekniska fakta

Längd:                                8,04 m

Bredd:                                2,38 m

Djup:                                  0,82 m

Personer:                           12

Toppfart:                             32 knop

Kontinuerlig effekt:              100 kW

Max effekt (20 sek):            135 kW

Batterier (standard):           79 kWh

Batterier (tillval):                 106 kWh och 127 kWh

Räckvidd:                           upp till 6 timmar i 6 knop

Vatten:                                42 liter

Konstruktion:                      kolfiber

Byggare och konstruktion:  DutchCraft

Design:                               DutchCraft

Pris:                                    från 275 000 Euro

Info:                                    www.dutchcraft.com