7 november, 2019

Världens bästa seglarnation ska utses – Lööf tror på guld

Sommaren 2021 ska världens bästa seglarnation utses när 42 lag gör upp i SSL Gold Cup på Genevesjön i Schweiz. Det är ett nytt initiativ inom segling som hämtat inspiration från tennisens ranking och utslagsformatet i fotbolls VM.

Svenskarna som just genomfört sitt första träningsläger tillsammans, ligger riktigt bra till berättar Fredrik Lööf, den svenska lagkaptenen:

– Vi har ett otroligt bra utgångsläge i det här mästerskapet, vi har ett bra track-record i OS, något som kommer att ge oss en fördelaktig seeding. Sverige har just nu många duktiga seglare i OS klasserna, och bra nivå på storbåtsseglandet i landet. Finalerna kommer att seglas i krävande RC47or, en typ av båtar som vi svenskar har mycket erfarenhet av. Det finns många starka seglarnationer där ute men vi har extremt goda förutsättning. Det kommer att bli tufft konkurrens men jag siktar på guld.

Foto: Gilles Morelle/Star Sailors League.

Det svenska laget har nyligen avslutat sitt första träningsläger. Under tre dagar fick de prova tävlingsbåtarna nere i Schweiz. Med ombord fanns bland andra Max Salminen som tillsammans med Lööf tog OS-guld i London. Han har bytt tillbaka till Finnjollen och är ett av de svenska medaljhoppen på OS i Tokyo och en av de seglare som har störst chans att ta en plats i laget.

Fredrik Lööf har utsetts till lagkapten med ansvar för att ta ut truppen och leda laget. Inför varje match kommer tolv personer att väljas, nio som seglar på båten och tre avbytare. Fem av seglarna ombord är direktkvalificerade efter placering på världsrankingen. En ranking där all segling räknas men poängen är viktad utifrån nivå på seglingen. Har du medalj från det senaste OS är du garanterad en topplacering och en plats i besättningen.

Även nationens rakning kommer att vara viktig, den grundar sig bland annat på hur många OS medaljer en nation har tagit och detta ligger till grund för ett nations seeding. Sverige ligger bra till och kommer inte att behöva segla hela kvalomgången.

Seglingarna kommer att genomföras vartannat år. Fyra båtar tävlar i samma heat där de två bästa går vidare till nästa steg. Fyra nationer möts i finalen. En segling avgör, första båt över linjen vinner världsmästartiteln äran och en väl tilltagen vinnarbonus. Senare i år kommer Lööf att tillkännage de första två som tar en plats i laget.