16 november, 2019

Silver utökar med Viper DC

Silver utökar med en ny modell, Viper DC, som lanseras i Helsingfors under båtmässan i februari 2020. Silver-båtarnas Z-modellserie utökas därmed med en tredje Day Cruiser, Viper, som till storleksklassen placerar sig mellan Silver Tiger och Silver Raptor som lanserades år 2018.

Pressmeddelande:

Som bekant för Z-seriens båtmodeller omfattar även Viper högkvalitativ teknologi, riklig standardutrustning samt ett välplanerat öppet utrymme för samvaro. Båtens utseende har en skandinaviskt snygg stil, medan materialen är användarvänliga och lättskötta.

Silver Z-glasfiberserien är designad av en av Skandinaviens mest kända designbyråer, norska Eker Design AS, som också har en gedigen erfarenhet inom båtdesign. I designen på skrovet till den 6,72 meter långa nyheten har utnyttjats den patenterade Petestep-teknologin. Petestep-bottnens form styr vattenmassan neråt och bakåt. För båtar med konventionella v-skrov leds vattenmassan mer åtsidan vilket skapar mera vattenstänk. Tack vare Petestep-skrovet går båten mjukare och tystare i sjögång samt ger en lägre bränsleförbrukning.

WPC-teaken som används i båten är ett mer miljövänligt alternativ till traditionell teak eftersom man använder återvinningsteak. WPC-teaken känns och ser lika bra ut som traditionellteak, men den bleknar inte och är enkel att sköta om tack vare att den innehåller komposit. Den behåller sin vackra färg genom enkel tvätt och behöver inte slipas och skyddas med teakolja.

Den högkvalitativa vindrutan, som sträcker sig långt bakåt längs med sidorna, ger extra bra vindskydd och gör att föraren har god sikt även snett bakåt till exempel vid påbörjandet av en tvär sväng. Båten har som standard hydraulisk styrning, en 9” kartplotter, dubblavindrutetorkare och trimplan vilka alla gör båtfärden tryggare.

I båtens för finns en nerfällbar stege som förenklar ombordstigning och gör det lätt att ta i land även vid naturhamnar. I fören finns även beredskap att installera bogpropeller samt strålkastare. En effektiv strålkastare i fören ökar tryggheten till sjöss särskilt ifall båtfärden sker efter mörkrets inbrott.

Viper DC är godkänd för åtta personer och båtens utrymmen är utformade för att bekvämt kunna vistas tillsammans. I aktern finns en rejäl U-formad soffa med tillhörande bord som lätt kan ställas upp i mitten. Soffutrymmet kan omvandlas till ett soldäck genom att utnyttja bordet samt soldäckets madrasser som hör till standardutrustningen. Med hjälp av kapellet som medföljer båten, förvandlas båtens öppna utrymme till en andra sovplats.

Förruffen är försedd med elektrisk vattentoalett som bidrar till ytterligare komfort ombord. Extra komfort ger pentryt med ett 30 liters utdragbart lådkylskåp som standard samt plats för kran och gasspis som finns att få som extra tillbehör. De rikliga förvaringsutrymmena i båtens sittbrunn är alla försedda med Abloy-lås.

Båten har en vattenskidbåge för vattensporter och båtens akterplattformer är speciellt rymliga för att det skall vara lätt och tryggt att röra sig i aktern. Som tillbehör till båten finns bland annat att få antifouling, transportkapell, hamnkapell, gasspis och färskvattensystem.

Till Silvers modellprogram hör tre olika modellserier: X-serien omfattar helaluminiumbåtar, Y-serien så kallade hybrida AluFibre-båtmodeller vars skrov är av aluminium och interiören glasfiber och nyaste Z-serien som består av fyra båtmodeller, alla tillverkade helt av glasfiber. Z-seriens glasfiberbåtar tillverkas av Fenix Marin i Valkeakoski, Finland. Silver är det enda båtmärket till vars sortiment hör tre modellserier med fullständigt olika tillverkningsmaterial.

Tekniska fakta

Längd:                  6,72 m

Bredd:                  2,42 m

Vikt:                      1 350 kg

Motor:                  200–300 hk

Personer:             8

Toppfart:              54 kn (300 hk)