19 november, 2019

Tystare och starkare elmotorer från Torqeedo

Elmotortillverkaren Torqeedo firar sina första 15 år genom att leverera sin 100 000:e elmotor i år. Det tyska företaget har varit en föregångare med sina kompakta motorer i många effektklasser.

Bland de nya motorer som lanseras för 2020 märks en ny professionell Ultralight motor för kajaker och en motsvarande 20 hk motor med namnet Cruise 10.0 T utombordare med rorkult. Senare i år kommer även nya snabbladdare och en ny solcellsladdare för Power 48-5000 serien med lithiumjonbatterier. Torqeedos högeffekts Deep Blue system får avsevärda förbättringar med tystare motorer, sömlös integration med joysticks med mera.

Företaget grundades 2005 för att lansera integrerade system och mer industriell syn på forskning och utveckling för marin elektrisk framdrift. Idag har företaget med sina drygt 200 anställda etablerat sig på över 100 marknader och samarbetar med över 2 000 försäljare, tekniker och servicepersoner. Torqeedos produkter har belönats med över 20 internationella utmärkelser.

Torqeedo har ett brett utbud av elmotorer. De har utvecklat utombordsmotorer, inombordare och segelbåtsdrev i effekter från 0,5 till 100 kW med högkapacitets lithiumbatterier och övervakningssystem. Företaget ägs av Deutz.