19 november, 2019

Världens snabbaste segelbåt – ska nå 80 knop

SP80 heter den här märkliga skapelsen. Den ska bli världens snabbaste segelbåt och enligt sina skapare sätta nytt världsrekord med över 65 knop.

Det är en grupp ingenjörer i Schweiz som står bakom projektet, som beräknas vara klart 2022. De ska designa en båt som blir snabbast över en 500 m teststräcka.

Det nuvarande rekordet innehas av Paul Larsen, som seglade med en genomsnittsfart på 121 km/h över den 500 m långa banan. För att kunna slå detta räknar schweizarna med att använda en kite som ”motor” till båten.

Australiensaren Paul Larsen och hans projekt Vestas Sailrocket 2 nådde 65,45 knop (121,1 km/h) i genomsnittlig fart. SP80 måste alltså med marginal segla ännu snabbare. De planerar att nå 80 knop (148 km/h) med sin speciellt designade båt med ett skarpt formgivet skrov och foils.

Projektet lanserades 25 oktober.

Info: www.sp80.ch