13 december, 2019

Hållbar lyx med kolfiber och eldrift

Den utsläppsfria båten SAY Runabout 29E från ett varv i södra Tyskland bjuder på hållbar lyx utan utsläpp. Premiären sker på Boot Düsseldorf i januari 2020.

SAY 29E från SAY Carbon är en mycket innovativ elektrisk båt. Den visas i hall 5, som för första gången kommer att bära namnet ”Super Boats”.

SAY 29E är enligt tillverkaren den snabbaste elbåten i världen (serieproduktion, 8–10 m). Den 45 knop snabba och sjövärdiga kolfiberkonstruktionen drivs av en motorenhet från Kreisel Electric. 360 kW ger en mycket bra acceleration och gör 29E till pionjären för en ny generation tenders och chaseboats. Konstruktionen i det ultralätta skrovet (400 kg) ger god stabilitet.

Elmotorn är en Kreisel Performance E-Drive med ett 120 kWh batteri.

– Med vår SAY 29E följer vi den starka trenden mot hållbar lyx. Efterfrågan på eleganta och snabba elbåtar växer starkt på många stora sjöar, säger Karl Wagner, vd för SAY Carbon.

Tillverkaren har vunnit priser vid German Innovation Award två gånger. Dels i kategorin “Excellence in Business to Consumer – E-Mobility”, dels i “Excellence in Business to Consumer – Travel, Sports and Outdoor Products”.

Några detaljer om båten med mått, typ av framdrift med mera har tyvärr inte presenterats. En del varumärken och teknik framgår av bilderna här intill. Båten har tidigare byggts med V8-drift (bensinmotor) och har då en toppfart på 60 knop.

Bakom SAY GmbH och i spetsen för varvet finns Karl Wagner, en av de mest erfarna specialisterna på kolfiber i Europa. Innan Wagner kom till SAY tillverkade han genom sitt företag CarboTech med 700 anställda kolfiberkomponenter för bilindustrin.

SAY har en serie båtmodeller på 29–45 fot.

Tekniska fakta

SAY29 (bensinmotordrift)

Längd:      8,85 m

Bredd:      2,78 m

Djup:        0,81 m

Vikt:          1 380 kg

Bränsle:    300 liter

Personer: 6

Motor:      V8 bensin Volvo Penta eller MerCruiser från 350 hk

Pris:         196 000 Euro plus moms med bensinmotor

Info: www.saycarbon.com