3 januari, 2020

”Slow boating” med komfort i framtidens båtar

”Slow boating” är något vi kommer att få vänja oss vid. Den här konceptbåten från den italienska båtdesignern Valerio Rivellini visar på flera nya idéer för snålare och lugnare framfart på havet.

Rivellini är tidigare känd för konstruktioner som bland annat de innovativa Evo Yachts med sina utfällbara sidopaneler och Gozzo. Velar 70 är en 21,5 m lång båt med minimalistisk interiör byggd för alla som kan tänka sig att köra lugnt och därmed oftast mer miljövänligt på sjön. På köpet får man en avstressad upplevelse.

Tankarna bakom båten är att ge ägaren en upplevelse till sjöss med allt det goda från både motor- och segelbåtar. Samtidigt är Velar 70 konstruerad enligt de senaste trenderna med stora sociala ytor och med fokus på att använda båten för kortare turer.

Typiska kännetecken för Velar 70 är god komfort och en unik design kombinerad med en minimalistisk interiör. Båtens två stora rattar ger ägaren en känsla av att styra en segelbåt, men det innebär också att båten kan styras från den bästa positionen med hänsyn till vädret och sjön. Båten kan även förses med joystick för att underlätta hanteringen.

Trots den minimalistiska designen finns det gott om utrustning ombord. Bland annat en kran för tenderbåten och multifunktionsstegar vid badbryggan. De glasade ytorna på båtens överbyggnad kan dras tillbaka och därmed får båten en öppen yta med T-top. Interiören är byggd med kabiner för åtta personer inklusive en VIP-kabin.

Motorvalet är ett par Volvo Penta IPS 650 dieselmotorer, som ger en marschfart på lugna 16 knop.