10 februari, 2020

Lyxkatamaran med solen som kraftkälla

Solcellsdrivna katamaraner är ett alternativ för den som vill ha en miljövänlig båt med ovanligt gott om plats. Silent 60 är självförsörjande med obegränsad räckvidd utan fossilt bränsle. Priset är dock i topp – 25 Mkr.

Silent 60 är en vidareutveckling av en 55-fotare från samma tillverkare. Sex enheter är redan sålda och under byggnad nu, varav den första ska lanseras till sommaren.

Den nya modellen är längre, bredare och mer omfattande än föregångaren. Hon har en ny högpresterande skrovform, med längre vattenlinje.

För den som gillar miljövänliga båtar är det är ett bra koncept. Hon drivs med solenergi och är tyst tack vare elektrisk framdrivning. Generatorn ombord används bara för att ladda batterierna vid behov.

Bakom den här båten står Silent-Yachts, ett österrikiskt företag som producerar den första havsgående solelektriska katamaranen för serieproduktion i världen.

Silent 60 är byggd i samma stil som företagets flaggskepp på 80 fot och liksom övriga Silent designad av Albert Nazarov.

Utrymmena på 60-fotaren är mycket större än på den mindre 55:an. Hon har bättre utrymmen överallt (upp till 2,30 m ståhöjd i salongen). Även solpanelerna är kraftfullare: 42 paneler för 17 kW jämfört med 30 för 10,8 kW hos Silent 55.

Båten använder tyst elektrisk framdrivning för obegränsad räckvidd utan förbränningsmotor och vibrationerna är därmed minimala. Tack vare detta är båtens driftskostnader väsentligt lägre jämfört med båtar som använder mer traditionella framdrivningssystem.

Silent 60 finns med flera layouter, från tre till sex kabiner med upp till sex badrum. Alla sovrum har dubbelkojer samt separata duschutrymmen. Salongen på huvuddäck har breda fönster och båten har även en rymlig flybridge med separat styrplats, sittgrupp och solstolar.

Silent 60 kan enligt tillverkarens specifikationer köra effektivt upp till 100 Nm per dygn i veckor.

Baspriset för Silent 60 är 1,97 miljoner Euro, motsvarande minst 25 Mkr inklusive svensk moms.

Fakta Silent 60

Längd:                  17,99 m

Bredd:                  8,99 m

Djup:                    0,93 m

Vatten:                 1 000 liter

Hålltank:               2×500 liter

Motor:                  2 x 250 kW

Solpaneler:           42/17 kW

Batteri:                 210 kWh

Marschfart:           6–8 knop

Toppfart:              20 knop

CE-klass:             A

Info:                      https://www.silent-yachts.com/