12 februari, 2020

Perfekta förhållanden på VM i segling

Onsdagens VM-seglingar i Australien bjöd på perfekta förhållanden och efter två dagar är det Julia Gross/Hanna Klinga (49erFX) på tolfte plats och Jesper Stålheim (Laser) på 13:e plats som ligger bäst till av svenskarna.

Julia och Hanna hade serien 5-2-16 i onsdagens tre race.

– Vi är otroligt nöjda. Vi seglar riktigt bra och känner oss starka. Trots det så lämnar vi dagen lite frustrerade och hungriga på mer. Vi ser hur små marginaler vi är från att smälla till med tre bra race idag, säger Julia.

– Härifrån är regattan öppen och vi går in med självförtroende i guldfinalen. Kommer vi bara iväg från startlinjen så får resten se upp.

Julia och Hanna är klara för guldfinalen som drar igång på torsdagen. För Jesper återstår en dag till innan finalerna börjar.

– Det var en helt ok dag resultatmässigt. Men jag känner att jag inte träffar helt rätt ändå. Jag har varit lite långsam på undanvindarna. Men jag hade åtminstone två bra undanvindar idag så det går åt rätt håll, säger Jesper.

– Kroppen har det lite tyngre än den borde också, med lite krampkänningar både igår och idag. Men förhoppningsvis gör det ont i alla de andras kroppar också.

Vädret på onsdagen var på gränsen till perfekt med 6–7 m/s och solsken på eftermiddagen efter en regnig morgon. Vindarna var jämna och fina så det blev ganska mycket fartkör på banan idag i Geelong där VM för 49er, 49erFX och Nacra 17 avgörs. Några mil längre österut, inne i Melbourne, där Laser-VM seglas var det lite tuffare med en blåsig inledning, 8–10 m/sek och krabba jobbiga vågor.

I 49erFX föll Klara Wester/Rebecca Netzler från tolfte till 20:e plats och Vilma Bobeck/Malin Tengström föll från 14:e till 31:a plats. I 49er gick det bättre för Fritiof Hedberg/Otto Hamel som klättrade elva placeringar efter serien 9-8-10 och är nu på 44:e plats.

I Nacra 17 tappade Emil Järudd/Cecilia Jonsson fem placeringar och ligger på 19:e plats, medan Ida Svensson/Marcus Dackhammar tappade sex placeringar och är 25:a.

Läs mer: https://49er.org/news/ eller http://www.laserinternational.org/blog/2020/02/11/day-one-report-alexander-and-stipanovic-lead-laser-worlds/