Skanör startar Allsvenskan

För ett år sedan var spänningen stor i Skanör. Hamnens båtklubb, Skanörs Båtklubb, hade kommit med i Allsvenskan och många krafter samlades för att stötta laget. I år ökar ambitionerna. Skanör blir värd för första deltävlingen, som hålls 15–17 maj.

Detta firas med stor fest runt kajen och den nyligen utbyggda piren. Hamnen ligger inte så långt från ”rondellen” vid fyren Falsterborev, där Öresund möter Östersjön. Seglingarna går utanför piren och är lätta att följa.

Medan Skanörs Båtklubb hårdsatsar för att klättra uppåt i Allsvenskan Segling rustar hamnens ideella förening, tillsammans med Vellinge kommun och hamnens restauranger, för att ta emot den breda publiken. Det kommer att finnas en storbildsskärm och guidning för alla som vill följa seglingen. Men det blir också musik, mat och utställningar.

Stridsbåt 90 tar publiken på snabba turer ut i Sundet. Water Fun planerar sälsafari ner mot det naturskyddade revet i söder, Måkläppen. Idéerna flödar, men hela programmet är inte klart.

I hamnen skapades förra året ett 30-tal nya platser och ett promenadvänligt trädäck längs piren mot väster, som tidigare var en stenkant att se upp med vid insegling. De senaste åren har en ny stor restaurang byggts upp innanför stranden, Badhytten. Tre mindre restauranger, J Persson, Lindas Fingermat och Fiskhuset, har byggts ut och skapat vindskyddade uteplatser. Det finns också ett fiskrökeri, som har butiken öppen under högsäsong, och ett galleri.

Skanörs Båtklubb har byggt upp sin ungdomsverksamhet under det senaste decenniet. Två SM-seglare och flera framgångsrika juniorseglare har vuxit upp i takt med den. Ett lag på tolv seglare turades om att representera klubben i fjorårets deltävlingar. Många av dem var mycket unga i sammanhanget och det gick inte alltid lysande. Men SBK slutade på plats 13 av 18 och stannade kvar i serien utan att behöva kvala.

Bildtext: Det gäller för seglarna att lyckas med det även i år. I uppdraget från Svenska Seglarförbundet till Skanörs Båtklubb ingår en deltävling även 2021.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*