27 februari, 2020

Tre nya besättningar till SWE Sailing Team

SWE Sailing Team har utökats med tre nya besättningar. Förbundskapten Magnus Grävare väljer att ta in Emil Bengtson (Laser), Wilhelm Kark (Laser) och Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra 17) i det svenska laget.

– Det är jätteroligt att vi kan ta ut tre så starka besättningar till landslaget inför säsongen 2020. Även om de redan varit med några år så tillhör de våra mest lovande seglare. De är helt enkelt våra största framtidshopp inför OS 2024, säger Magnus Grävare.

Det är två seglare från KSSS (Ida och Wilhelm) och två från GKSS (Marcus och Emil) som kliver in i laget. Ida kommer från Saltsjöbaden utanför Stockholm medan Wilhelm är från Norrköping. Emil kommer från Kullavik söder om Göteborg och Marcus är från Göteborg.

– Marcus och Ida har nu kört i Nacran några månader. Men de har varit med förr och slagits i toppen internationellt. Ge dom lite tid så kan de konkurrera med Emil Järudd/Cecilia Jonsson i klassen. Vi tror och vill väldigt gärna ta klivet upp bland de tio främsta i klassen de närmaste två åren, för att i bästa fall vara medaljkandidater på OS 2024, säger Magnus Grävare och fortsätter:

– Wilhelm och Emil har redan haft en lång tuff resa i den stenhårda laserklassen. De behöver hänga i, några år till, med samma utveckling, innan vi riktigt säkert kan säga att de kommer att nå den yppersta världstoppen. Men de har ambitionen och talangen för att börja nästa steg på resan.

– Alla dessa seglare är också bra personligheter som kommer att tillföra mycket till SWE Sailing Team och hjälpa laget mot framtida mål.

Så här kommenterar Emil Bengtson sin plats i laget:

– Det har varit en dröm för mig att komma med i seniorlandslaget. Nu kommer jag att få mer support och det kommer att underlätta min fortsatta satsning. Jag har givetvis en plan och ett mål. Och jag siktar mot OS och att ta medalj på internationella mästerskap, säger han.

Årets stora mål för det svenska seglingslandslaget är givetvis OS i Tokyo. Hittills är fyra svenska besättningar klara för sommarens olympiska spel. Det är: Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470), Max Salminen (Finnjolle), Josefin Olsson (Laser Radial) och Jesper Stålheim (Laser).

SWE Sailing Team 2020:

470 herr – Anton Dahlberg/Fredrik Bergström

470 dam – Olivia Bergström/Lovisa Karlsson

49erFX – Julia Gross/Hanna Klinga, Klara Wester/Rebecca Netzler, Vilma Bobeck/Malin Tengström

49er – Fritiof Hedström/Otto Hamel

Nacra 17 – Emil Järudd/Cecilia Jonsson, Ida Svensson/Marcus Dackhammar

Finnjolle – Max Salminen, Johannes Pettersson

Laser Radial – Josefin Olsson

Laser – Jesper Stålheim, Wilhelm Kark, Emil Bengtson

Foto: David Lindström (Emil). Arveforce (Ida och Marcus).