28 februari, 2020

Josefin Olsson sexa på VM

Det blev en fin sjätteplats för Josefin Olsson när Laser Radial-VM avslutade på fredagen. Lätta vindar gjorde att endast ett av tre race kunde köras. För Josefin betyder det återigen en sjätteplats – precis som på VM 2019 och på OS i Rio 2016.

– Jag kan ta med mig många bra prestationer från regattan. Särskilt nöjd har jag varit med starterna och farten på kryssen, något som vi lagt mycket tid på under hösten. Jag är även nöjd med att kunna fortsätta prestera trots en svag inledning på regattan. Poängen upp till pallen tappar jag på några enkla misstag som jag tror beror mycket på att jag inte tävlat på länge, berättar Josefin som till slut var 15 poäng från bronsmedaljen.

Det blev bara en segling av planerade tre i lätta vindar i Port Phillip, Melbourne. Josefin var bra med på första varvet, men hamnade i ett vindhål på andra kryssen. Hon liksom många av de andra toppteamen fick räkna bort dagens enda race.

– Idag jobbade inte vinden med oss. Vi hade allt mellan 3 och 10 knop med stora vindhål på banan och en stökig riktning. Jag var med i racet från början, men jag gjorde ett dåligt avslut på kryssen och tappade nog 15 båtar. Tyvärr blev det sedan bara ett race idag då vinden minska och det var svårt att lägga en bana. Men det var helt rätt beslut från tävlingsledningen, säger Josefin och fortsätter:

– VM har varit en viktig avstämning inför OS i sommar. Det är skönt att få ett kvitto på att jag är med och kan utmana i toppen. Nu ska vi bara hitta vilka detaljer vi ska slipa på för att ta klivet upp på pallen.

Nederländskan och tredubbla världsmästarinnan, Marit Bouwmeester, höll på att sjabbla bort VM-guldet. Inför dagen ledde hon med 21 poäng men efter en gul flagg i sista racet slutade hon på 29:e plats – men lyckades hålla undan i totalen och vann två poäng före landsmaninnan Maxime Jonker.

Bouwmeester hade inga problem att acceptera sitt straff:

– Jag gungade båten för mycket. Jag tänkte att; ”jag förtjänar en gul flagg” – och jag fick en, säger hon.

Foto: Jon West/Laser 2020.