25 mars, 2020

Göta kanal släpper på vattnet i Berg 1 april

Efter vinters stora renoveringar i Berg är det dags att släppa på vattnet i Göta kanal igen. På morgonen den 1 april börjar sträckan – Brunnby – Berg att fyllas. Allmänhet som vill se när kanalen fylls upp är välkomna.

– Ett läckage som bland annat orsakats av att man en gång i tiden breddade kanalen på den här platsen i kombination med att den tätande leran genom åren har körts på av fartyg och åldrats genom frysning och upptining, gjorde att upp mot 30 000 m3 vatten per dygn har läckt ut från kanalen.

Men nu är det åtgärdat och helt tätt.

– Det krävdes därför en mycket speciell lösning med en arbetsprocess i 16 steg med olika typer av tätande dukar i kombination med en lerblandning som bland annat innehåller benotonitlera, en vulkanisk lera som har unika tätande egenskaper, förklarar Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.

Projektet är en investering på 23 Mkr och i samband med detta arbete fick sträckan Berg – Brunnby också genomgå strandskoning och återställning av kanalprofilen. Även vingmurarna i bassängen i Berg har restaureras i vinter.

Allmänhet som vill se när kanalen fylls upp är välkomna. Sträckan mellan Brunnby till bron i Berg tar 6–8 timmar att fylla och påbörjas under morgonen 1 april. Dagen efter påbörjas fyllning sträckan efter bron ner mot Roxen.

Foto: Carl Schnell och Göta kanalbolag.