31 mars, 2020

Snabb HT med inspiration från flyg och bilar

Det här är ingen vanlig hardtop-båt. Tvärtom, Otam 70HT gör 50 knop och är byggd för dem som vill köra snabbt på sjön.

Tvärtom alla trender som pekar på ett lugnare båtliv och miljövänliga båtar presenterar italienska Otam sin nya modell 70HT med design och häftiga prestanda som huvudargument.

Båten är designad av BG Design Firm med skrovlinjer av Umberto Tagliavini Marine Design. Den har en överbyggnad med raka linjer som skapar ett intryck av hög fart och snabb acceleration. Stilen är tidlös med många klassiska designelement hämtade från flygindustrin och lyxiga sportbilar i väl anpassade proportioner.

De oftast svarta Otam-båtarna är alltid ett tydligt inslag på båtmässor runt Medelhavet och i till exempel Florida. Stilen går hem hos dem som vill ha muskelbåtar med riktigt bra prestanda.

Kännetecknande för Otam 70HT är bland annat luftintagen i skrovet, på varje sida av vindrutan och under radarbågen. Dessa kanaliserar luft till det rymliga maskinrummet. Ljuddämparna är integrerade med glänsande svarta galler på vardera sidan om badplattformen och kan även förses med LED-belysning.

Motorerna är två stycken MAN eller MTU dieselmotorer à 2 000 hk kopplade till Arneson ytskärande drev med Otam-Rolla-propellrar. Det ger 70HT en toppfart på 50 knop, men varvet säger i sin pressinformation att det finns starkare alternativ för dem som vill åka ännu fortare. Skrovet är på 21 grader med gyrostabilisatorer för bästa komfort.

Den 22,30 m långa båten har rejäla utrymmen under däck. För boutrymmena finns flera alternativ, med bland annat en trekabinlayout med ägarkabin föröver, separat pentry och en separat besättningskabin för två personer. Kunder kan dock bestämma sin egen layoutlösning.

Otam 70HT ska göra internationell debut på höstens båtutställningar.

Fakta Otam 70HT

Längd ö a:            22,30 m

Längd v l:             17,83 m

Bredd:                  5,40 m

Motorer:               2xMAN à 2 000 hk eller 2xMTU à 2 000 hk

Toppfart:              50 knop

Marschfart:           40 knop

Transmission:       Arneson Drives + Otam Rolla propellrar

Info:                      www.otam.it