1 april, 2020

Karlstads kommun öppnar småbåtshamnarna tidigare än planerat

Vanligtvis öppnar inte Karlstads kommun tillgången till småbåtshamnarna förrän 1 maj. På grund av den tidiga våren och begränsningarna som coronaviruset inneburit blir båtplatserna tillgängliga redan nu.

– I dessa tider vill vi ge båtägarna en möjlighet ta sig ut. En tur på Vänern passar väldigt bra i coronatider, säger båtplatsansvarig Marianne Fröding på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Detta gäller de nästan 800 båtägare som hyr båtplats av kommunen.

Under den här veckan städar kommunen småbåtshamnarna, kontrollerar flytbommar, spolar av bryggorna och sätter ut fågelskrämmor.

– Vi satsar på att vara klara till helgen men den som vill lägga i sin båt kan göra det redan nu. Då får man bara vara beredd på att verksamheten pågår, säger Marianne Fröding.

Eftersom det fortfarande finns risk för frost kommer kommunen inte att sätta på dricksvattnet som i vanliga fall går att koppla på några bryggor. Sophämtning startar inte förrän 1 maj, så kommunen uppmanar alla att inte använda sopkärlen vid småbåtshamnarna.

Just nu är vattenståndet i Vänern högt. Det innebär att landgången i Lambergshamnen för tillfället är under vatten. Det går att ta sig ut men det kräver stövlar.

I Lambergstjärn ska dessutom båtiläggningsrampen renoveras men arbetet kan inte börja förrän vattennivån sjunker. Därför går den inte att använda just nu. De som ska lägga i sin båt här kan använda iläggningsramperna i Mariebergs småbåtshamn eller vid Lambergskanalen istället.

Brygga F i Mariebergs småbåtshamn är under byggnation och kommer inte kunna börja nyttjas förrän efter påskhelgen.