23 april, 2020

Årets Sjöräddare 2020 kommer från Munsö/Ekerö

Den 23 april utses de fyra frivilliga sjöräddarna Björn Dahlberg, Anders Räntilä, Johannes Kollig, Ola Svedberg från RS Munsö/Ekerö till Årets Sjöräddare. De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 30 augusti förra året, då fem personer räddades ur vattnet utanför Mariefred, efter att deras båt sjunkit en mörk fredagskväll i Mälaren.

Motiveringen för Årets Sjöräddare lyder:

”En sak är säker när det gäller sjöräddning: Du vet aldrig vad som väntar, det gäller att vara förberedd för allt. Med övning, rutiner och gott samarbete i ryggsäcken kunde du och dina kamrater blixtsnabbt skifta fokus, när läget gick från rutinuppdrag till dödligt allvar. Er förmåga att snabbt ställa om var helt avgörande, för att fem människor skulle kunna räddas en mörk natt i kallt vatten.”

– Klockan var tjugo i elva på kvällen och jag satt hemma i tv-soffan med familjen, när medlemscentralen ringde. En båt med bränslebrist som ligger och driver, var uppgifterna och jag började ringa in mina kollegor för att möta upp dem vid båten, berättar Björn Dahlberg, som var befälhavare ombord.

Stämningen ombord på Rescue Ekerö var uppsluppen, det verkade bli ett rutinuppdrag. Men med ungefär tjugo minuters gångtid kvar ringer telefonen igen. Då har haveristerna plötsligt tagit in vatten efter en tidigare grundstötning, och båten har hastigt sjunkit. Ombord på sjöräddningsbåten blir det allvar och man sätter full fart framåt. När de frivilliga sjöräddarena närmar sig med blåljus och strålkastare, kan haveristen i vattnet se ljuskäglorna och guidar räddningsbåten fram till sig.

– När vi närmar oss slår vi av på farten och plötsligt ser vi ett ljus lågt nere vid vattnet, det är mobiltelefonens lampa som lyser. Jag minns att vi var rädda för att köra på dem, eftersom det var så mörkt. Men när vi kommer fram kan vi räkna till fem personer, där en ligger med bara munnen och näsan över vattenytan, av trötthet.

– De var nedkylda och lite medtagna, men mådde okej. Efteråt har jag flera gånger tänkt på vad som hade hänt om någon av dem inte orkat, säger Björn Dahlberg.

Fakta Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. Totalt deltog 22 frivilliga sjöräddare från fem stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv.

Bilden: Årets sjöräddare hyllas för sin avgörande insats när de räddare livet på fem personer i vattnet en sensommarkväll. Foto: Peter Holgersson.