24 april, 2020

Rally efter begagnade båtar

Det är högtryck på marknaden för begagnade båtar. I prisklassen under 500 000 kr gäller det att snabba sig om man ska hinna köpa något innan sommaren. På flera sajter med begagnade båtar har trafiken ökat 30–40 procent i vår.

Efterfrågan på både nya och begagnade båtar har formligen exploderat. Många är extra mycket lediga i vår och solen skiner. Dessutom är det inte längre möjligt att åka utomlands, varken i vår och kanske inte heller i sommar.

Tillsammans ökar detta på längtan att få komma ut med båt.

Båtliv har pratat med ett antal större båthandlare och även gått genom utbudet på Blocket.se noga. Den som är ute efter en begagnad båt bör förbereda sig på att agera snabbt – om man får tag i en båt.

Även hos båtmäklarna är det lite av högkonjunktur. Båtliv har talat med bland andra Knape Marin och Seacastle, som båda två intygar att bra begagnade båtar är mycket eftertraktade.

Här är de företagens hemsidor:

Knape Marin: www.knapemarin.se

Seacastle: www.seacastle.se

För privatkunder är det oftast enklast och tryggast att handla genom ett företag. De kan hjälpa till med finansiering och ger i vissa fall bra garantier, trots att båten är begagnad. Den som handlar direkt av privatpersoner tar en risk. För att underlätta bör man alltid besiktiga båten med en professionell besiktningsman: https://www.batbesiktningsmannen.org/

Den som ska köpa begagnad båt bör som alltid leta efter välkända varumärken. Svenska, norska och finska motorbåtar upp till 7–8 m längd är oftast i toppklass. Samma sak gäller för segelbåtar, men där finns det bra varumärken även från tillverkare i övriga Europa.

Du som letar efter ny eller begagnad båt bör söka på de här sajterna:

Sök båt: www.sokbat.se

Blocket: www.blocket.se