Corona påverkar båtstölderna, men ökning väntas när gränserna öppnas

Enligt polisens senast rapport ökade antalet stulna båtmotorer under januari och februari i år. Från mars och framåt kan man dock se en tydlig minskning i antalet stölder som nu är rekordlåga.

– Vi har pratat med flera försäkringsbolag och Sjöpolisen. Vi är alla överens om att stängningen av gränsen är den främsta orsaken till att antalet utombordarstölder minskat. Sjöpolisens operation Havsbris, där över 30 motorer återtagits tack vare spårsändare, har också haft en positiv inverkan, säger Magnus Bjellqvist på företaget NorthTracker.

Polisen har under våren häktat minst tio personer som har frihetsberövats och därför missar denna säsong. Det minskar kortsiktigt frekvensen av stölder men långsiktigt tenderar det fyllas på med fler tjuvar underifrån i stöldligorna.

– Även om stölderna har gått ner kan vi inte vara helt nöjda, lastbilstrafiken in och ut ur Sverige har inte slutat. När ett par ligor kommer igång blir det snabbt ett stort antal utombordare som stjäls igen, säger Magnus Bjellqvist.

Försäkringsbolagen har förstått att spårsändare gör nytta och nästan alla försäkringsbolag ger nu rabatter om man har en godkänd spårsändare installerad i sin utombordare.

Nedgången under mars och april är troligen bara tillfällig så det är fortfarande högst nödvändigt att regeringen tar stölderna på allvar. Utombordare, motorcyklar och entreprenadmaskiner är bara en del av det som försvinner utomlands. Det handlar om miljardbelopp och regeringen måste ge tullverket och polisen rätt förutsättningar för att stoppa dessa stölder.

Hur framtiden ser ut återstår att se. Av allt att döma kommer stöldnivåerna tyvärr att återgå till tidigare trend, det vill säga ökande, så alla stöldförebyggande åtgärder som implementeras är av godo.

Polisens senaste rapport: https://coboats.se/pdf/heatmap_polisen_batmotorstolder_sverige_vecka_1-17_2020.pdf

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*