19 maj, 2020

Ny funktion i 112-appen ökar tryggheten i båten

SOS Alarm släpper en ny funktion i 112-appen. Nu kommer båtolyckor att aviseras på samma sätt som bränder eller trafikolyckor inom ett visst geografiskt område.

Pressmeddelande:

Varje år ägnar runt två miljoner svenskar sin fritid på sjön. Under 2019 fick SOS Alarm in cirka 2 000 larm om båtrelaterade incidenter.

– Genom information i appen hoppas vi öka människors trygghet och säkerhet, säger Maria Khorsand, vd hos SOS Alarm. Appen blir en extra trygghet när man behöver ringa 112, dels för att den hjälpsökandes position skickas till SOS Alarm, dels för att andra båtar kan se att det har inträffat en olycka i närheten.

Den nya funktionen för båtolyckor är framtagen tillsammans med Sjöfartsverket. Dessutom har representanter för SOS Alarms räddningsråd, Sjöräddningssällskapet, Polisen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) varit involverade.

– Sommarmånaderna innebär högsäsong för vår sjö- och flygräddningsverksamhet, något som också går hand i hand med fritidsbåtssäsongen. Se därför till att alltid bära flytväst ombord och glöm inte att informera någon i din närhet om dina planer. Ett annat konkret tips är att ladda hem 112-appen. När du larmar SOS Alarm via appen skickas också din exakta position per automatik. Det kan underlätta avsevärt vid en räddningsinsats, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral (JRCC).

112-appen lanserades av SOS Alarm i augusti förra året. Efter drygt åtta månader i drift har appen över två miljoner användare i Sverige. Syftet är att allmänheten ska få snabb, relevant och pålitlig information om akuta händelser som inträffar i ens närhet, som till exempel bränder eller bilolyckor, och att ge samhälls- och krisinformation. Den är en av flera innovativa lösningar SOS Alarm nu tar fram för ett tryggare och ett mer hållbart Sverige.

– 112-appen har fått stor spridning och fyller en viktig funktion när det gäller information till allmänheten om olyckor och kriser. Under coronapandemin har vi till exempel kunnat informera om myndighetsråd och rekommendationer samt hjälpt betydande aktörer i frågan med att sprida information. Vi ser kontinuerligt över fler utvecklingsmöjligheter och samarbeten för att bredda appens innehåll med målet att skapa större trygghet i vardagen, säger Maria Khorsand, VD för SOS Alarm.

Funktioner i 112-appen:

Vid 112-larm via appen skickas din geografiska position direkt till SOS Alarm.

Information om inträffade olyckor i närområdet.

Ta emot VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) och annan krisinformation.

Information om andra viktiga telefonnummer, exempelvis till Polisen och 1177 Vårdguiden.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android genom App Store och Google Play.