29 maj, 2020

Båtförbund oroar sig för sjösäkerheten

Den pågående Coronapandemin har gjort att många svenskar vill fira semestern i Sverige och helst i hemtrakterna. En positiv utveckling i sig att svenskarna vill upptäcka vårt lands fina möjligheter till upplevelser, både på land o till sjöss. Det har inneburit att intresset för att få komma ut på sjön i en egen båt för första gången är stort, men man kanske saknar kunskap om sjösäkerheten, vilket kan skapa problem.

– Det är lätt att köpa en båt eller vattenskoter, inga förarkrav på mindre båtar, säger ordförande i Östra Vänerns Båtförbund Christer Bofeldt, som är orolig inför kommande båtsäsong.

– Vi ser att efterfrågan på båtar och vattenskotrar har ökat rejält både på ny och på begagnat marknaden. Många som skaffar sig båt eller vattenskoter har aldrig varit ute på sjön och kanske inte har den kunskap om farorna och hur man beter sig på sjön. Det kommer innebära en fara för sjösäkerheten. Många förlitar sig på enbart den tekniska utrustningen, såsom sjökortsplotter utan att veta var man befinner sig egentligen på Europas största insjö Vänern, där väderförhållandena kan förändra sig på en timme. Vi vill därför uppmana alla nya båtägare: Åk aldrig ut ensam, Lyssna på sjörapporten, Använd flytväst, se till att följa med på plotter eller sjökort var du befinner dig, så sjöräddningen snabbt får reda på var du är om du hamnar i nöd.

Östra Vänerns Båtförbund jobbar aktivt för ett säkert båtliv. 17 klubbar är anslutna till förbundet från Karlsborg i ost till Såtenäs i väst, och är det område i Vänern där båttrafiken är som aktivast. Med bland annat inloppet till Göta Kanal som är en turistmagnet både för svenska och utländska båtfarare. Förbundet har tillsammans med Svenska Båtunionen tagit fram material om sjösäkerhet och båtägande.