29 maj, 2020

Svenska semesterfirare är välkomna till Kroatien

Kroatien är ett av de länder i Europa som drabbats minst av coronaviruset, med hundra dödsfall. Landet har träffat ett bilateralt avtal med tio länder i Europa, vars medborgare kan komma in i Kroatien lika enkelt som innan utbrott av Covid-19.

Det är Slovenien, Tjeckien, Ungern, Österrike, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Slovakien. Medborgare från dessa länder kan komma in i Kroatien utan att behöva ange anledning för sitt besök. Turister kommer att få ett infoblad med rekommendationer om social distansering från kroatiska Folkhälsomyndigheten.

Som en extra försiktighetsåtgärd kommer besökarnas semesterdestination, E-mail och mobilnummer att registreras, för att lätt kunna kontaktas vid behov ifall smittspridningen skulle ta fart igen.

Turister från övriga EU/EES-länder, med vilka Kroatien inte har särskilda bilaterala avtal kan komma in i Kroatien genom att visa upp bekräftelse på semesterbokning, ägarbevis eller hyreskontrakt för en fastighet, båtplats i kroatisk marina, bokad seglingsresa, eller något liknande. Sedan 28 maj 2020 kan turister på förhand registrera sitt kommande besök i Kroatien på EnterCroatia appen. Appen finns på engelska och kroatiska och fler språkversioner är under utveckling, däribland tyska, polska, tjeckiska, ungerska med flera.

Restauranger, kaféer, stränder, badanläggningar, nationalparker och naturparker samt övriga turistattraktioner, som Dubrovnikmuren håller öppet i Kroatien.

Det är åter tillåtet att samlas fler än 40 personer, familjer och sällskap kan sitta tillsammans på restauranger, hotell serverar frukost vid bordet i stället för smörgåsbord.

Kroatien väntar större turister först i början av juli, när fler internationella flyglinjer kommer igång. Både flygbolag och researrangörer har påannonserat återinförandet av trafik mot Kroatien. Kroatiska flygbolaget, Croatia Airlines, som är ett StarAliance medlem, flyger redan från 1 juni direkt till Zagreb från Köpenhamn och vidare till Pula, Zadar, Split och Dubrovnik.

Kroatiska Turistrådets rekommendation är att bilburna turister följer transitländernas reserekommendationer och villkor för genomfart genom respektive land.

Kroatien står redo för det landet kan best, turism. Turism baserat på kvalitet, gästfrihet och säkerhet!

Aktuell info om resandet till Kroatien återfinns på Kroatiska Turistrådets hemsida: https://croatia.hr/sv-SE/fragor-and-svar-om-coronaviruset-2019-ncov

Appen finns här: https://entercroatia.mup.hr/