12 juni, 2020

Seglarglädje i fokus när regionkvalen arrangeras lokalt

Optimistjolleförbundet tar till ett nytt grepp i tider med restriktioner och flyttade tävlingar. Istället för att ställa in regionkvalen som skulle ha avgjorts över hela landet 13–14 juni uppmanar man alla klubbar att arrangera lokala seglingar – med mer glädje och skoj och mindre allvarliga tävlingar.

– Grundtanken är att vi vill skapa seglarglädje för alla i dessa ovanliga tider och samtidigt hoppas vi att de ska känna en tillhörighet till en större grupp. Vi vill att klubbarna ska göra olika utmaningar, som är gemensamma över hela landet, som de sedan kan publicera på nätet, säger Erik Engström, ordförande i Optimistjolleförbundet och fortsätter:

– Vi vill inte göra det här till en dedikerad kappsegling utan nu vill vi utveckla alla som seglare – även de som inte satsar på att komma till ett mästerskap. Det vill säga de unga som i vanliga fall inte skulle deltaga i ett regionkval.

Trots social distansering är målet att skapa en regionkvaldag fylld av seglingsglädje och utmaningar där alla i klubben kan delta. De olika momenten är fördelade i två delar. Dels tre obligatoriska utmaningar, dels alternativa utmaningar.

De obligatoriska momenten består i ”Slag per minut”, ”Snabbast 720” och ”Race”.

– Den stora grejen blir att utföra så många 720 som möjligt under en minut mellan kl 12:00 och 12:01 på lördagen. Sedan delar vi antalet varv med antalet seglare vilket gör att även de riktigt små klubbarna kan utmana de allra största, säger Erik Engström och fortsätter:

– Överlag har vi bara fått positiva reaktioner på det här. Det är lätt att fokus på tävlingsmomentet tar över och en hel del har nog känt att ”det här är inget för mig”. Då vi nu befinner oss i det läget vi gör så prövar vi ett mera lättsamt alternativ som förhoppningsvis kan leda till fler seglare som blir nyfikna på regionkvalen till hösten.

Optimistjolleförbundets initiativ att anpassa sig till det rådande läget i samhället uppskattas inte minst av Svenska Seglarförbundet.

– Det här är ett fantastiskt initiativ från Optimistjolleförbundet som verkligen skapar förutsättningar för både rolig och utvecklande segling för våra unga i dessa begränsande tider. Det kommer att bli en seglingsmanifestation över hela landet som verkligen ligger i linje med vår vision att göra seglingen tillgänglig för fler, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef på Svenska Seglarförbundet.

För att optimistseglare över hela landet ska känna en gemenskap så uppmanar förbundet alla att dokumentera dagen och fylla Instagram med inlägg under #regionkvalföralla och #optimistärbäst.

För mer information besök: https://www.svensksegling.se/globalassets/optimistjolleforbundet/dokument/inbjudningar/regionkvalsinfo.pdf

 

Fotograf: Anna Wigren.