24 augusti, 2020

Premiär i januari för X-Power 33C

Danska X-Yachts planerar för att visa sin första motorbåt i januari 2021. Det är resultatet av företagets köp av svenska HOC33, som nu håller på att uppdateras och anpassas till X-Yachts modellserie.

X-Yachts har byggt segelbåtar i över 40 år och tar därmed ett nytt, stort steg när de även börjar producera motorbåtar. Den första modellen, X-Power 33C, ska premiärvisas i januari och vänder sig troligen till både nya kunder och – framför allt – X-Yachtsägare som även vill ha en motorbåt med samma varumärke.

– Vi skapar något unikt med den här båten. Den vänder sig till människor som älskar att vara på sjön och som vill tillbringa en helg eller några dagar till havs. Liksom med våra segelbåtar går säkerhet och hög kvalitet hand i hand med prestanda i de här nya produkterna, säger Kræn Brinck Nielsen, vd för X-Yachts.

Den första modellen produceras med en inombordsmotor. Båten HOC33, som ligger till grund för den nya modellen, har det patenterade skrovet från svenska Petestep. Det gör båtens gång mjukare och orsakar mindre vågbildning än traditionella, planande skrov.

– Vi vill att våra trogna kunder och nya ägare av X-Yachts ska uppskatta vad den här båten står för, säger Kræn Brinck Nielsen.

De två första lanseringarna gäller 33 Cruiser och 33 Explorer. Den första modellen av X-Power ska premiärvisas i januari och därefter kommer en andra modell i september 2021. En ytterligare modell är planerad att lanseras i januari 2023.

HOC33 hade dieselinombordare från Volvo Penta, men nu byts det ut mot Yanmar V8-dieslar med effekter på 320, 350 eller 370 hk.

Fakta X-Power 33C

Längd:                     10,2 m

Bredd:                      3,1 m

Djup:                        1,2 m

Vikt:                         4 000 kg

Motor:                      Yanmar 320, 350 eller 370 hk

Personer:                 8

Bränsle:                   380 liter

Vatten:                     100 liter

Hålltank:                  100 liter

Info:                         www.x-yachts.com