24 september, 2020

Äventyrare plockar plast från jolle av skräp

Fredagen den 25 september plockar äventyraren Oskar Kihlborg skräp ur Riddarfjärden i Stockholm, från en optimistjolle byggd med just plastskräp. Segelturen är finalen i en treårig kampanj för att stoppa plasten i haven.

– Plast är det vanligaste skräpet i våra hav. Om vi inte gör något nu varnar forskare för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050. Den enda lösningen är att vi slutar tillföra plast i havet, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent och medarrangör till seglatsen.

Optimistjollen som äventyraren Oskar Kihlborg seglar har byggts med plastskräp som samlats in av frivilliga vid svenska kuster. Det treåriga projektet är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den stora mängden plast i havet och problemen som följer med det.

– Som äventyrare har jag sett många av världens mest natursköna platser och har ett stort engagemang för Östersjön. Därför känns det viktigt att uppmärksamma ett av vår tids största miljöproblem – och roligt att få göra det genom att segla i en optimistjolle som är byggd av skräp, säger Oskar Kihlborg.

Projektet avslutas 25 september, genom att Oskar Kihlborg seglar en av optimistjollarna runt Riddarfjärden och på vägen plockar upp skräp ur vattnet. Väl i hamn vid Stockholms Segelsällskap i Rålambshovsparken överlämnar han jollen till tre föreningar, som kommer att använda den i sina ungdomsverksamheter.

– Vi vill visa att det är möjligt att vända trenden. Därför känns det också väldigt bra att optimistjollen, och därmed skräpet den är tillverkad av, får ett fortsatt liv i en ungdomsverksamhet. Vi hoppas att den ska fortsätta att väcka ett engagemang för våra hav och för att stoppa nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz.

Så kan du bidra till minskad nedskräpning av haven

Alla kan hjälpa till att stoppa utvecklingen genom att:

1) aldrig skräpa ner, varken på land eller till havs

2) tänka över sin konsumtion av engångsplast

3) berätta för andra och få fler att göra rätt.

Bilden: Optimistjolle byggd av plastskräp. Foto: Fredrik Norén/Håll Sverige Rent.