15 oktober, 2020

Tre svenska besättningar i Sailing Champions League-final

KSSS, Hjuvik och Stenungsund kommer att försvara de svenska färgerna när finalen av Sailing Champions League avgörs i helgen i Porto Cervo på Sardinien. Totalt 27 klubbar från 13 länder gör upp om titeln.

KSSS skickar rutinerade Björn Hansen till Italien, som därmed gör sin tredje final. Han har tidigare år varit sjua och femma och siktar nu ännu högre.

– Vår målsättning är som alltid att vinna varje enskilt race och vi vet vikten av att undvika dippar under regattan. Vi hoppas att vår rutin ändå ska hjälpa oss hela vägen till söndagens final mellan de fyra bästa klubbarna. Väl där kan allt hända, säger Björn Hansen.

Givetvis genomförs finalen ”Coronasäkert” men även förberedelserna har präglats av pandemin och restriktioner för Björn och hans team som består av Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Mathias Bredin).

– Vi har höga krav på oss själva samtidigt som vi ödmjukt inser att förberedelserna kunde har varit bättre. Inga “liga style-regattor” har arrangerats i Sverige i år vilket har begränsat oss. Vi har seglat ett par regattor på Åland dit vi tagit oss med egen Rib då de finska Coronarestriktionerna hindrat oss att resa med färja. En viss träning på hemmaplan har dock borstat bort en del rost. Med det sagt vet vi ju inte hur de andra klubbarna kunnat förbereda sig så det lär bli mer ovisst än tidigare, berättar Björn.

För både Hjuvik och Stenungsund är det första gången de är med i finalen av Sailing Champions League. I Hjuviks lag ingår Martin Nilsson, Johan Mossberg, Will Holt och Erik Larsson. För Stenungsund seglar Jonas Berntsson, Clara Svensdotter, Magnus Lundberg och Johan Fredriksson

Info: www.sailing-championsleague.com

Foto: SCL/Anya Semeniouk.