14 oktober, 2020

VM-silver till Fia Fjelddahl

Fia Fjelddahl var snubblande nära ett guld i “VM i inkluderande segling” som nyligen avslutades i Hamburg. VM:et bjöd på ett nytt koncept i en ny klass där båtarna seglas av en person med funktionsnedsättning och en utan.

– Vi gjorde det mesta bra under regattan med några små misstag och några riktigt stora. Till slut innebar det att vi förlorade med 0,99 poäng till Heiko Kröger och Clemens Kraus från Tyskland. Det är inte ofta som man förlorar ett guld med mindre än en poäng. Nästa år får vi helt enkelt bli lite vassare och göra färre misstag, berättar Fia som seglade med gasten och kompisen Markus Jenkinson.

Förutsättningarna inför deras VM-start var kanske inte de allra bästa. De kom till VM utan att ens ha sett båten mer än på bild – ännu mindre testat den. Men det var i princip lika för alla.

S\V 14 är en relativt ny paraklass. Den är 14 fot lång med sänkköl försedd med bulb byggd av Fareast och är en billig tvåmansbåt. Klassen vill vara med och slåss om en plats på det paralympiska programmet. Målet är att klassen ska spridas över världen, skapa nya, attraktiva möjligheter för paraseglingen att spridas och bidra till att seglingen åter ska bli aktuell för Paralympics till 2028.

– Det här var första regattan för mig sedan VM i 2.4 förra året så det var spännande att tävla igen. Extra kul att det arrangeras ett nytt koncept trots Corona och alla restriktioner. Själva konceptet, alltså att en funktionshindrad person kör med en normalskadad, är något som det pratats om länge i seglingsvärlden men aldrig hänt i större skala. För alla vi seglare går ju hela tiden runt och säger att segling är den mest jämställda sporten mellan kvinnor och män, så även med rörelsehindrade och normalskadade. Det här är ett sätt att göra seglingen mer inkluderande vilket förhoppningsvis gör vår sport mer attraktiv för Internationella Olympiska och Paralympiska kommittén, säger Fia Fjelddahl.

Trots det förlorade guldet är hon nöjd med VM:et – och hon gillar konceptet.

– Världsmästerskapet var väldigt roligt och gav gemenskap mellan paraatleter och normalskadade. Båtklassen kan utvecklas, men jag tror att konceptet kommer att vara framgångsrikt. Personligen tycker jag att det ökade tempot på tävlingen. För där jag inte räckte till fanns Markus med två fungerande händer och det var likadant för dom andra teamen, säger Fia.

 

Foto: Sven Jürgensen.