26 oktober, 2020

En superbåt i kolfiber

Det tyska båtvarvet SAY Carbon Yachts skräder inte orden när de lanserar sin nya modell, SAY 42. Den nästan 13 m långa båten är ”en superbil på vattnet”, hävdar tyskarna.

Det första exemplaret av SAY 42 levererades i juli till Ibiza, Båten är snabb och bekväm, men om den kantiga designen är modern eller yxig får betraktaren avgöra. Modellen bygger på en tidigare båt i samma storlek från varvet, som ville göra en mer tidlös sportbåt. För stylingen svarar KET från München.

Standardpaketet består av två Volvo Penta-motorer (V8 på 6,2 liter) med en total effekt på 860 hk. I kombination med båtens lätta konstruktion och skrovdesign ska detta garantera en toppfart på nästan 50 knop.

Båtens skott och sidor är byggda i ultralätt kol (T300- och T700-fibrer), vilket ger en mycket enkel hantering och maximal stabilitet även vid kraftiga girar. Den låga vikten bidrar även till bränsleförbrukningen, som anges vara upp till 50% lägre än för liknande båtar på marknaden.

Nya SAY 42 har också utformats med en lyxig komfortzon med en extra hardtop som skyddar mot solen. Det första man slås av ombord är de breda sidodäcken och den stora solbädden akterut. Även den extremt kantiga badplattformen lär göra att många reagerar. Enligt varvet ska man kunna ligga på badplattformen även i höga farter upp till 40 knop. Här finns även förvaringsutrymmen för vattensportutrustning.

På däck finns ett bord dekorerat med synlig kolfiber och med plats för sex personer. Bordet kan också sänkas för att utöka solbädden akterut.

Vid förarplatsen dominerar två Garmin-skärmar, som visar all relevant information och även används för att styra underhållningssystemet från Fusion. Bland utrustningen finns också en bogpropeller från Sidepower, undervattensbelysning från Lumishore och en gyrostabilisator från Seakeeper (Gyro 2), vilket eliminerar upp till 95% av båtens rullning.

Ingången till kabinen är på babordssidan via en elektrisk dörr – även den av kolfiber. Under däck finns badrum med dusch, toalett och handfat. Sittgruppen i fören kan omvandlas till en säng genom att sänka bordet, ytterligare två gäster kan också övernatta.

Båten är byggd för upp till tolv personer. Färgen, interiören och inredningen av SAY 42 skräddarsys för varje ägare.

Fakta SAY 42

Längd:                     12,96 m

Bredd:                      3,99 m

Djup:                        0,87 m

Vikt:                         4,3 ton

Motorer:                   Volvo Penta V8 6,2 liter

Bränsle:                   800 liter

Vatten:                     300 liter

Toppfart:                  cirka 50 knop

CE-klass:                 B

Design:                    KET

Varv:                        SAY Carbon Yachts

Pris:                         från 8,8 Mkr

Info:                         https://my.saycarbon.com/