28 oktober, 2020

Superyacht med svensk skrovteknik

Vanquish Superyachts i Nederländerna har fått en ny order på vad de beskriver som världens snabbaste superyacht i aluminium med standard dieselmotorer. Den allra första VQ115 Veloce byggs för en till varvet återkommande kund, som vill ha en trippeldäckad yacht med kapacitet upp till 53 knop.

VQ115 Veloce med sina fräcka designlinjer är resultatet av kundens och varvsägarens tankar om en yacht som möjliggör längre vistelser ombord samt ett brett utbud av sport- och underhållningsutrustning. Som alla Vanquish superyachts kan den här modellen skräddarsys för respektive kund.

Båten är baserad på designkonceptet för VQ90, men har utvecklats med bland annat en extra kabin, en matplats på nedre däck och två garage för tenderbåtar och vattenleksaker. Resultatet blev denna 35 m båt.

För att uppnå toppfarten på 53 knop har yachten tre stycken MTU Rolls-Royce 2600 dieselmotorer. Studio Delta i Nederländerna ansvarar för skrovets konstruktion tillsammans med svenska Petestep. Skrovet är optimerat för komfort och prestanda med över 15% vid topphastigheter jämfört med traditionella skrov, uppger varvet. Båtens räckvidd är cirka 600 M.

På bilderna här intill ses de eleganta linjerna, som gör att båten känns som en förstorad sportbåt snarare än en superyacht på 35 m. Tillverkaren har tyvärr inte släppt några måttuppgifter.

Båten har väl tilltagna sociala utrymmen på alla däck. Särskild vikt har lagts vid badplattformen, som är hydrauliskt justerbar i höjdled. Här finns även en hydraulisk stege.

På övriga utrymmen har stor vikt lagts vid underhällningssystem av olika sorter. Det expansiva fördäcket har en stor sittgrupp för att sova och äta, plus möjligheten att lyfta upp solstolarna och skapa en saltvattenbubbelpool. Även på flybridge finns ett särskilt solområde.

Yachten ska levereras till Medelhavet i slutet av juni 2022.

Info: www.vanquish-yachts.com