30 oktober, 2020

Mångsidiga katamaraner i aluminium

Finländska Alucat bygger på stabila skrov som är lämpade för olika användningsområden. Den produceras i fyra olika basmodeller.

Pressmeddelande:

Utvecklingen av en helt ny typ av katamaranbåt startades 2003 i Pieksämäki i Finland. Med i projektgruppen fanns förare av tävlingsbåtar och kunniga båtexperter från olika yrkesgrupper. Målet var att skapa en helt ny generation flerfunktionsbåtar för yrkesbruk med katamaranskrov.

De första prototyperna gjordes i plywood och det tog flera år av testande innan den rätta lösningen slutligen hittades.

År 2009 grundades Alucat Oy kring denna nya typ av båtinnovation. 2015 flyttades Alucat Oy:s verksamhet till Ylöjärvi i närheten av Tammerfors. Alucat gick samtidigt ihop med familjeföretaget Suomen Säiliönpääty Oy:s där man redan under ett par år utvecklat en mindre katamaranbåt, mera lämpad för gemene mans behov.

2019 bildades Alucat Catamarans Oy med fokus på myndighets- och yrkesbåtar, men även fritidsbåtsägare kunde köpa båtarna. Alucats hållbara utveckling kännetecknas av återvinningsbarhet av de använda materialen och det speciellt utformade katamaranskrovet vilket ger god energiekonomi. I företagets utveckling och tillverkning är utgångspunkten alltid att använda den senaste teknologin för att minimera miljöpåverkan.

I Alucat-produktfamiljen ingår för närvarande fyra olika basmodeller, Alucat W8-, W10-, W14- och W25-modellerna. Av dessa finns flera olika alternativ tillgängliga för varierande användningsområden och behov.

ALUCAT W8 är utvecklad för alla användargrupper. Den är en säker flerfunktionsbåt med katamaranskrov, tillverkad i marinaluminium med hög prestanda för professionella krav. Med sin breda bogramp som gör det lätt att till exempel köra ombord en rullstol, plana däcksyta och höga stabilitet är denna modell mycket lämpad för personer med rörelsehinder.

sdr

ALUCAT W10 är en flerfunktionsbåt med katamaranskrov. Den är mycket stabil, säker och ekonomisk och har katamaranbåtens utmärkta köregenskaper. Den har i sin klass den bästa lastförmågan och den lätt modifierbara däcksytan möjliggör en flexibel användning.

ALUCAT W14 är en användbar, säker och robust flerfunktionsbåt med katamaranskrov. Den är i huvudsak utvecklad som arbetsbåt men lämpar sig också i myndighetsanvändning. Båtens breda förramp, dess stora däcksyta och goda köregenskaper även med tung last uppfyller väl kraven för effektiv och ekonomisk användning.

ALUCAT W25 är den senaste modellen. Det är en lättkörd flerfunktionsbåt med katamaranskrov och mycket hög lastkapacitet.

Info: www.alucat.fi