Största båten på Göta Kanal 2020

Per Nordin från Hallstavik stod för årets passage med den största båten i sommar på Göta Kanal.

Båten är en Sunseeker Manhattan på 27,5×5,95 m (90 fot) med namnet Black Pearl.

– Jag åkte med min fru Hilde och fyra vänner från Nynäshamn på måndag morgon 13 juli kl. 08.00 och var framme i Mem kl. 15.00. I den första slussen var det lite nervöst eftersom vi inte visste riktigt hur båten skulle uppföra sig inne i slussen, säger Per Nordin som gick över kanalen 1993 med en 34 fots motorbåt.

– Allt gick bra och vi var framme i Söderköping efter någon timme och övernattade där. Direkt när slussarna öppnade så gav vi oss iväg och målet var Roxen och Bergs slussar, där vi tänkte vända.

– Vi tog de 13 slussarna i ett svep och vi övernattade i Norsholm. Vi fick använda turbåtarnas hamnplats då de inte var i trafik på grund av corona. På onsdagen så regnade det så då vände vi i Norsholm och sedan tillbaka de 13 slussarna till Söderköping och ytterligare en övernattning där.

Många fotograferade och filmade Black Pearl i slussarna och efter kanalen, till och med slussvakterna filmade.

– Enligt uppgift så var detta den största fritidsbåten som gått i kanalen.

Efter utslussningen bar det hemåt igen.

Info om båten: www.black-pearl.se

Bildtext: Black Pearl blev sannolikt sommarens största fritidsbåt på Göta kanal med sina 27,5 m totallängd.

9 reaktioner till “Största båten på Göta Kanal 2020”

 1. Det är ingen fritidsbåt. Black Pearl är enligt webbsidan en charterbåt som hyrs med personal. Det är ett kommersiellt fartyg.
  En fritidsbåt är ett fartyg som nyttjas av ägaren på dennes fritid. Inte ett fartyg som används i affärsverksamhet.

 2. Nja, Black Pearl är ju eventuellt en skit aning större än Lennart Bernadottes Stella Nova som åkte hela Göta kanal fram och tillbaka varje sommar mellan 1971 och någon gång på början av 90-talet.
  Stella Nova har en skrovlängd av 27,22 meter och en bredd på 5,88 meter. Så fram med det exakta mått bandet innan Black Pearl koras till Göta kanals största fritidsbåt. Stella Nova var då iallafall inget annat än fritidsbåt men är idag presic som Black Pearl en charter båt.

 3. Tar detta som reklam och infosida för företaget Black Pearl Båtcharter AB. Först blev man ju intresserad typ Waow vilket äventyr , men sedan “sjönk” upphetsningen.

  1. Detta är en redaktionell nyhet om den största båten på Göta Kanal i sommar. Ingen reklamkoppling. När båten användes för de här bilderna var det en fritidsbåt.

   1. Ett fartyg ändrar inte sin fysiska status, passagerarmotorskepp, beroende på hur det används. Om ägaren använder ett kommersiellt fartyg privat blir det inte en fritidsbåt. Möjligen blir det en skattepliktig förmån lika som när en företagsbil används privat.
    En fritidsbåt är ett fartyg som används för nöjesbruk 100% av tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*